Kinderwens en ouderschap bij mensen met een verstandelijke beperking

26189-abstract-color-background

Deze site gaat over de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking die een kinderwens hebben of al vader of moeder zijn.

Mensen hebben wensen
Ieder mens heeft wensen. Een goede gezondheid, geluk, veel vrienden, liefde, geld, een baan, een huis, een gezin, een kind... Bij mensen met een verstandelijke beperking is dat niet anders.
Echter, als mensen met een verstandelijke beperking aangeven dat ze een kinderwens hebben, gaan alle alarmbellen rinkelen. Bewust of onbewust communiceren we: ‘Niet doen!’ Dit maakt dat de mogelijk toekomstige ouders zich afkeren van de hulpverlening. Terwijl we weten dat ouders met een verstandelijke beperking vooral succesvol zijn als ze hulp durven te vragen en op tijd de juiste ondersteuning krijgen.

In gesprek over kinderwens en ouderschap
ASVZ wil dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardig, betekenisvol leven leiden. Kinderwens en ouderschap moeten daarbij bespreekbaar zijn. Sterker nog: het is onze plicht om met cliënten in gesprek te gaan en hen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun (vragen over) ouderschap. Maar hoe pak je dat op een respectvolle manier aan? Hoe zorg je dat cliënten weten waarvoor ze kiezen, wat hen te wachten staat én wat er allemaal bij komt kijken als ze kind(eren) gaan opvoeden? Op deze website vind je aanbevelingen en een toolkit met gratis hulpmiddelen om met mensen met een verstandelijke beperking, ouders en hulpverleners in gesprek te gaan over kinderwens en ouderschap.