Premiere film 'Biesbosch onder vuur' op Merwebolder Sliedrecht

08 mei 2015 Biesbosch onder vuur

In een volle zaal op het terrein van ASVZ de Merwebolder werd vrijdagavond 8 mei de Sliedrechtse filmpremiere van ‘Biesbosch onder vuur’ gehouden. De film vertelt het verhaal van de liniecrossers, die in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog de oversteek waagden om goederen (zoals medicijnen), mensen en informatie te vervoeren.

De film is gebaseerd op historische feiten. Aan de ene kant leefde men in bevrijd gebied, terwijl de andere kant nog bezet was door de Duitsers. De liniecrossers staken met gevaar voor eigen leven het water over. Het idee om een film te maken over deze helden komt van Rinus Rasenberg. De regie was in handen van Hidde Simons.

De belangstelling voor de première was groot. De zaal in De Merwebolder was helemaal uitverkocht. Sterker nog: ’s middags stonden er nog mensen aan de deur om te vragen of er toch nog wat kaarten waren vrijgekomen zodat ze de film ook konden zien. Voor het organiserend comité een groot compliment. Peter de Borst vertelt: “De geschiedenis is veranderd door wat de liniecrossers hebben gedaan. Het vertellen van dit verhaal is zo belangrijk. Daarom zijn we ook zo blij dat er een speelfilm van is gemaakt.” ‘Biesbosch onder vuur’ is verkrijgbaar op dvd.

(Bron: De Weekkrant)