Documentaire ‘Wildernis onder water’ vanaf 6 januari om 19.20 uur op NPO2

05 januari 2017 Wildernis onder water

De jongens van zeilschip Res Nova hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de documentaire 'Wildernis onder water'. Al vier jaar varen zij twee keer per week met een klein bootje door de binnenhavens van Rotterdam. Ze halen zoveel mogelijk drijvend afval uit het water. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De havens worden schoner, er spoelt minder afval onze oceanen op en al het verzamelde afval wordt hergebruikt. Andere schippers, omwonenden en de gemeente Rotterdam helpen waar het kan en ze oogsten veel waardering.

Die waardering kregen zij ook van een ecoloog die groene drijvende eilanden ontwikkelt in stedelijk gebied. Toen de documentairemakers van ‘Wildernis onder water’ zijn werk wilden gaan filmen en schippers zochten die konden assisteren, was de link snel gelegd. De jongens hebben met hun kleine bootjes de cameraploegen rondgevaren, maar ook de duikers en hi-tech apparatuur voor het besturen van de onderwaterdrones. Van heel dichtbij waren ze getuige van wat zich verborgen houdt onder de waterspiegel. Tijdens de bioscooppremière zagen ze al de waterhoen en fuut die naast elkaar broedden als bijzondere buren, klein en kwetsbaar. Niemand kan vermoeden dat de Jongens daar, net buiten beeld, omheen stonden.

Zie ook:  http://www.wunderkammer.nl/projecten/nederland_onder_de_waterspiegel en http://www.eo.nl/home/over-de-eo/pers/item/artikel/neem-een-duik-in-de-wildernis-onder-water