Superhelpers in de media

17 januari 2017 Superhelpers in de media

'Superhelpers' bij ASVZ

Vrijwilligerswerk is een manier om je waardevol te voelen in de maatschappij en nieuwe contacten te maken. Dat geldt ook voor de licht verstandelijk beperkte cliënten van zorgorganisatie ASVZ. Zij kunnen veel en willen graag, maar vinden het moeilijk zelf op zoek te gaan naar een klus.Daarom bedachten teamleiders Leanne van den Dool en Priscilla de Graaf project Superhelpers. Hun missie: voor zoveel mogelijk cliënten een mooie plek vinden waar ze van betekenis kunnen zijn.

‘Het leven van de cliënten speelt zich voor een groot deel af binnen de instelling’, legt Leanne uit. ‘Ze wonen hier, sporten hier, hebben hier hun dagbesteding en zien vaak alleen mede-cliënten of begeleiders. We gunnen ze een plek in de buitenwereld, waar ze even kunnen loskomen van hun identiteit als cliënt en voor iemand anders waardevol kunnen zijn. Dat is goed voor hun zelfwaardering en persoonlijke ontwikkeling. Alleen al solliciteren naar een vrijwilligersfunctie, geeft ze vaak al een boost.’ ‘Maar ook het sociale aspect is belangrijk en nieuwe contacten opdoen’, vult Priscilla aan. ‘Sommige cliënten krijgen weinig bezoek en zijn daardoor eenzaam. Wij doen ons werk met alle liefde, maar het is natuurlijk ook fijn voor hen om contact te hebben met mensen die daar niet voor betaald worden. Wij hopen dat zulke contacten ontstaan, ook al is het maar met een persoon. Het betekent al zoveel als er bijvoorbeeld gewoon iemand op hun verjaardag komt.’

Vrijwilligerswerk is een manier om je waardevol te voelen in de maatschappij en nieuwe contacten te maken. Dat geldt ook voor de licht verstandelijk beperkte cliënten van zorgorganisatie ASVZ. Zij kunnen veel en willen graag, maar vinden het moeilijk zelf op zoek te gaan naar een klus.

Foto Leanne van den Dool en Priscilla de Graaf

Leanne van den Dool en Priscilla de Graaf. Ton de Bruin fotografie.

Gedreven

Leanne en Priscilla zijn erg gedreven, maar krijgen soms moeilijk voet aan de grond bij organisaties die vrijwilligers nodig hebben. ‘We merken dat er nog veel onwetendheid is over de cliënten. Ze kunnen veel en zijn erg gemotiveerd om juist anderen te helpen, in plaats van alleen maar zelf geholpen te worden. Wij kunnen goed inschatten wat ze aankunnen en welke begeleiding nodig is. We kunnen dat ook allemaal regelen. We hoeven alleen binnen gelaten te worden. We zijn hard bezig en hebben gelukkig al heel veel leuke plekken gevonden bij verenigingen en instellingen. We zijn gewoon brutaal hoor.

Bron: Sliedrecht.nl