Achter 50 deuren: elke nacht is anders

Terug naar nieuwsoverzicht

Ada Bervoets (54) is het type doener. Iemand die niet graag stilzit. Dan ze hebben een goede aan haar bij Nachtwacht op de Wielewaal in Rotterdam. Want druk dat het is, over meer dan tweehonderd cliënten waken. 'Elke nacht is anders. Dat maakt het juist zo leuk!'

Ada Bervoets: "Ik ben de hele nacht in de weer. Maar elke nacht is anders. Dat maakt het juist zo leuk."

De hele nacht in de weer

'Mensen denken dat je 's nachts op de centrale rustig kamers zit 'uit te luisteren' of naar camerabeelden zit te staren. Maar ik je vertellen: ik ben de hele nacht in de weer. Zit ik niet achter de telefoon of te rapporteren, dan maak ik met een collega een ronde langs alle woningen hier op de Wielewaal. Dat doen we sowieso twee keer per nacht. Bij onrust, cliënten met een epileptische aanval of cliënten die verschoning of medicijnen nodig hebben, trekken we er extra op uit. Zo kom ik elke nacht wel achter vijftig deuren.

Afwisselend werk

Het is enorm afwisselend werk. Je treft van alles aan. Cliënten die 's nachts gaan dwalen. Bewoners die uit zijn geweest en via de intercom nog een nachtelijk praatje aanknopen. En ja, ik heb ook wel eens naar een woning moeten snellen omdat iemand bezig was alle elektriciteitsdraden uit het plafond te trekken. Gelukkig heb ik al wat jaartjes ervaring; ik werk inmiddels dertig jaar bij ASVZ. Bovendien leer ik elke nacht bij. Dat kan ook niet anders, als je zo'n diverse groep onder je hoede hebt. Van jong tot oud. Van mensen met gedragsproblemen tot aan cliënten met een ernstig  meervoudige beperking.

Vertrouwd gezicht

Inmiddels ben ik voor velen een vertrouwd gezicht. Iemand die 's nachts een oogje in het zeil houdt, je op de andere zij helpt zodat je rustig verder kunt slapen of het raam voor je dichtdoet als je bang bent voor het onweer. Ik vind het mooi werk. Na een paar rustdagen thuis kan ik niet wachten om weer aan de slag te gaan!'

Meer weten over de nachtzorg bij ASVZ?

Overdag zijn altijd begeleiders in onze woningen aanwezig. ’s Nachts is dat anders: soms hebben we een slapende of wakkere wacht, maar veel woningen worden uitgeluisterd door de nachtdienst die op een centrale post aanwezig is. Hoe gaan de medewerkers van de nachtdienst te werk? En hoe werkt het uitluistersysteem? Kijk voor deze antwoorden de voorlichtingsfilm over nachtzorg bij ASVZ.