Afvalvissen ASVZ Res Nova in het nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht
Van Meent en Janssen zoeken naar afval. Foto door Sanne Donders.

​Zwerfafval in de historische havens van Rotterdam. Dat kan niet. Daarom gaan cliënten en begeleiders dagelijks afvalvissen. AD en RTL Nieuws besteden aandacht aan dit initiatief.

Rotterdamse 'troepvissers' gaan bijna aan eigen succes ten onder

Een groepje Rotterdammers met een beperking vist dag in dag uit afval uit het havenwater. Nobel en zwaar werk. Maar als ze die troep vervolgens bij een milieupark aanbieden, moeten ze ervoor betalen.

,,Hoe harder we werken en hoe meer afval we uit het water halen, hoe groter de ellende is'', vat begeleider Frans Bakker op het schip Res Nova - vanwaaruit het afvalvissen gecoördineerd wordt - de situatie samen. Het is niet óns afval dat we uit het water halen. Wij ruimen het juist op.

Frans Bakker Begeleider

In weer en wind gaan cliënten van zorgorganisatie ASVZ en hun begeleiders het water van de Leuvenhaven, Oude Haven en Rijnhaven op om het drijvende zwerfafval te lijf te gaan.

Erik van de Meent (37) is een van de Rotterdammers die, uitgerust met een schepnet en afvalknijper het oude bootje in stapt op zoek naar vuilnis. ,,We komen de gekste dingen tegen'', zegt hij. ,,Van bankstellen, handtassen en purschuim tot betonplex platen en onlangs nog een blik met 25 liter frituurvet.''

Het schoonmaken van het water is hard nodig. ,,De plastic eilanden waar ze het over hebben in het nieuws, die drijven hier ook gewoon in de haven'', zegt Bakker. Vooral bij hoog water of storm drijven tonnen troep rond. De cliënten en begeleiders ruimen per week ruim twee kuub afval op.

Volledig artikel AD Rotterdams Dagblad

Vrijdagochtend werd dagbestedingslocatie zeilschip Res Nova al benaderd door een afvalverwerkingsbedrijf dat wil samenwerken, zodat het opgehaalde afval toch op een goede en duurzame manier kan worden afgevoerd.

 

Res Nova

De Res Nova is een zeilschip dat de afgelopen jaren samen met cliënten is gerestaureerd. Het schip heeft de Leuvehaven in Rotterdam als thuisbasis. In de haven zorgen zij o.a. voor het verzamelen van afval in het water van de haven. Voor cliënten biedt het allerlei werkzaamheden die te maken hebben met scheepsonderhoud, varen, en dienstverlenende taken.