Al 50 jaar thuis

Terug naar nieuwsoverzicht

Henry van Hoorn (55) was pas vijf jaar toen hij op de Meerpaal ging wonen. Vijftig jaar later vindt hij nog steeds zijn thuis bij ASVZ. Zijn jongere broer Jeroen: “De zorg is veranderd. En Henry veranderde méé.”

Jeroen en Henry

Gewoon mijn broer

“Toen Henry naar ASVZ verhuisde, was ik nog niet eens geboren. Dus als kind wist ik niet beter dan dat hij daar woonde. Voor mij was Henry gewoon Henry: mijn grote, karaktervolle, vrolijke broer bij wie we elke zondag op bezoek gingen. Van die eerste jaren herinner ik me vooral dat we hem mee uit namen. En dat hij met mij meeging in de draaimolen. Of dat ik hem appels en peren te eten gaf, die we plukten in de boomgaard bij de Merwebolder; de plek waar Henry het langst heeft gewoond.

In Henry’s beginjaren bij de Meerpaal lag het accent op verzorgen. Later bij de Merwebolder ondernamen de zusters meer activiteiten met de kinderen. Ze gingen veel naar buiten, leerden m’n broer lopen, en waren geregeld in het zwembad te vinden.

Dagbesteding

De dagbesteding is iets van de laatste tien jaar. Het is goed dat Henry net als ieder ander op tijd opstaat, ontbijt en aan zijn dag begint. Al heeft hij moeite met wakker worden; Henry is nogal een nachtbraker. Op de dagbesteding doen ze contactspelletjes met hem, hij brengt tijd door in de snoezelruimte, eet een boterham. En ’s middags gaat hij weer naar huis.

Henry is nu op z’n gelukkigst

Jeroen

Verhuizen naar een passender thuis

In de periode dat Henry blind werd, ging het een tijdje wat minder goed met hem. Hij had last van de bewoners om hem heen die zoveel mobieler waren dan hij, en trok zich terug in z’n schulp. Toen is hij verhuisd naar de Lingebolder. Een goede beslissing. De begeleiders weten precies hoe ze hem moeten benaderen en wat hij nodig heeft: een knuffel, uitdaging of juist rust. Ja, ik denk dat hij nu op z’n gelukkigst is.”