ASVZ lanceert nieuw tijdschrift voor bewoners

Terug naar nieuwsoverzicht

ASVZ introduceert vandaag een nieuw tijdschrift speciaal voor haar bewoners. Zij kunnen het blad lezen, bekijken, luisteren én voelen. Hetty Verhulst, lid Raad van bestuur, overhandigde het eerste exemplaar aan bewoner Dick.

In het nieuwe blad staat informatie die belangrijk is voor mensen die bij ASVZ wonen, maar het bevat ook leuke, creatieve doe-activiteiten, verhalen over bewoners en oproepjes van cliënten die een maatje zoeken. Iedere bewoner ontvangt zijn eigen exemplaar en het blad is ook online te lezen en te beluisteren.

Hetty Verhulst en bewoner Dick

Eerste exemplaar voor Dick

Dick uit Capelle mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hij staat zelf ook in de eerste editie, omdat hij een maatje zoekt om te vissen of voetbal te kijken.

Blad heeft naam van ontvanger

Het blad draagt de naam van de ontvanger. Eva Baan, adviseur cliëntcommunicatie bij ASVZ: ‘Zo ontvangt Dick bijvoorbeeld de ‘Dick’ en krijgt Sebastiaan de ‘Sebastiaan’. De cliënt staat bij ons centraal, dat willen we extra benadrukken met dit blad. We willen de bewoner direct aanspreken en hem prikkelen het blad open te slaan, te lezen, te bekijken, ernaar te luisteren en om dingen te ondernemen. Zeggenschap over je eigen leven is belangrijk, maar om goede keuzes te kunnen maken moet je wel over goede informatie kunnen beschikken. Het informeren, inspireren en activeren is een belangrijk doel van het blad. De personalisering is in het blad verder doorgevoerd, zo gaan artikelen over bewoners alleen over de regio waar de ontvanger zelf ook woont. ASVZ werkt in meerdere regio’s, maar we willen de cliënt alleen informatie aanreiken die voor hem dichtbij huis is.’

Zintuigelijke beleving

Bij het maken van het blad is rekening gehouden met de verschillende doelgroepen die bij ASVZ wonen. Veel bewoners hebben moeite met lezen. Daarom zijn de artikelen kort en geschreven in eenvoudige taal. Ook bij de keuze voor het lettertype en de grootte van de tekst is rekening gehouden met laaggeletterdheid. Daarnaast bevat het blad veel grote beelden, die ook het verhaal vertellen. ‘Bij een oproep van een bewoner die een maatje zoekt om samen mee te vissen, gebruiken we een grote portretfoto van degene waarbij het vissen herkenbaar is. Ook als je niet (goed) kan lezen, maar wel van vissen houdt, kun je het blad ‘lezen’ en erover in gesprek gaan met bijvoorbeeld je begeleider, medebewoner, familielid of vrijwilliger.’

Lezen, kijken, luisteren én voelen

Bij het maken van het blad is rekening gehouden met de verschillende doelgroepen die bij ASVZ wonen. Daarom staan er in het blad ook veel grote foto’s, zijn alle artikelen op internet te beluisteren én is er een ‘zintuigenpagina’ in het midden van het blad. In de eerste editie willen we het zintuig voelen prikken.

Nieuwsgierig?

Iedereen kan het blad op internet lezen, bekijken of beluisteren. Ga naar www.tijdschrift-asvz.nl