Beeldzorg een uitkomst tijdens coronacrisis

Terug naar nieuwsoverzicht

Op afstand samen koken, muziek maken of een openhartig gesprek; het is allemaal mogelijk met beeldzorg van ASVZ. Voor veel cliënten van Ondersteuning Thuis een uitkomst tijdens de coronacrisis.

Wat is beeldzorg?

Bij beeldzorg hebben de cliënt en de zorgverlener op afstand contact met elkaar via een beeldscherm en een camera. Zo kunnen ze elkaar via een beveiligde verbinding horen en zien. ASVZ wil graag anticiperen op de toekomst en gebruikmaken van moderne mogelijkheden. Daarom biedt ASVZ ondersteuning via beeldzorg aan. 

Positieve effecten beeldzorg tijdens coronacrisis

Beeldzorg werd voor de coronacrisis ingezet als aanvulling op het persoonlijke contact met de cliënt, ook wel blended care genoemd (combinatie van persoonlijk en digitaal contact). Vanaf het moment dat fysiek contact, zoals huisbezoek of bezoek op een andere locatie, niet of nauwelijks meer mogelijk was, werd beeldzorg vaker ingezet. Steeds meer positieve en onverwachte resultaten kwamen aan het licht.

Esther de Vogel-Keck, teamleider Ondersteuning Thuis: ‘Met de iPad in de hand liepen cliënten door hun huis om te laten zien hoe netjes en schoon het was. Een dementerende cliënt met het syndroom van Down reageerde onverwacht positief op het maken van muziek via beeldzorg. Sommige cliënten bleken zelfs makkelijker hun verhaal te vertellen. Dit laatste voorbeeld laat zien dat beeldzorg meer dan praktische voordelen biedt’.

Esther vertelt in onderstaand filmpje over de ervaring met beeldzorg in de Drechtsteden.

Verdubbeling gebruikers

Sinds maart is het aantal cliënten dat gebruik maakt van beeldzorg bij ASVZ verdubbeld. Niet alleen voor cliënten van Ondersteuning Thuis zijn versneld extra accounts aangemaakt; ook cliënten die bij ASVZ wonen en bijvoorbeeld in quarantaine gaan kunnen tijdelijk een account aanvragen. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld vanuit hun slaapkamer via beeldzorg toch samen met hun medebewoners eten. Ook een aantal ouders en verwanten maakt gebruik van beeldzorg. Het is mooi dat er dan toch regelmatig contact kan zijn met verwanten, wanneer bezoek niet mogelijk is.