Buddyrun ASVZ in de Klik

Terug naar nieuwsoverzicht

Buddyrun ASVZ in de Klik

Obstacle running is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. De evenementen zijn prijzig, massaal en minder toegankelijk voor mensen met een beperking. Reden voor magazine Klik een artikel te schrijven over initiatieven als de Buddyrun van ASVZ die deelname voor deze doelgroep wel mogelijk maakt.

Buddyrun ASVZ door Mirjamphotography

Buddyrun 2018

Obstacle running is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. De evenementen zijn prijzig, massaal en minder toegankelijk voor mensen met een beperking. ASVZ organiseerde daarom om een obstacle run voor mensen met een beperking. De eerste editie was in juli 2017 bij bootcampclub Gymforce One in Dordrecht. Vooraf kregen de deelnemers bootcamptrainingen om zichzelf voor te bereiden. 160 cliënten en medewerkers trotseerden bij deze Buddyrun een parcours met zo’n 30 hindernissen waarbij ze vooral veel moesten samenwerken om te zorgen dat iedereen de finish zou halen.

De volgende editie van de Buddyrun vindt 7 juli a.s. plaats.

Klik: Hindernissen overwinnen bij speciale obstacle runs voor mensen met beperking.

Het aantal ‘obstacle runs’, hardloopwedstrijden met obstakels en door water en modder, is de laatste jaren explosief gegroeid. Zorgboerderij Griftenstein begon als een van de eersten een Special Obstacle Run voor mensen met een ‘hindernis’ in het midden van het land. Met thema’s als samenwerken en modderkoning hebben al heel wat deelnemers hierbij de afgelopen jaren hun grenzen verlegd. Een interview met Suzanne Baan hierover en daarbij ook de eerste ‘buddy run’ van zorgorganisatie ASVZ uitgelicht.

Obstakel- of modderlopen: je wordt er niet alleen erg moe, maar ook nog eens heel vies en nat van. En als het weer tegenzit, zoals afgelopen jaar bij de Special Obstacle Run in Nieuwegein, krijg je het ijs- en ijskoud. Waarom willen mensen hier dan toch zo graag aan meedoen?

Gewoon hardlopen saai De obstacle run is bedacht door een Brit die het gewone hardlopen wat saai begon te vinden. Samen met zijn zoon deed deze Billy Wilson begin jaren tachtig van de vorige eeuw verkleed als paard mee aan de marathon van Londen. De volgende stap was een parcous van 15 kilometer op zijn boerderij door modderpoelen, sloten en met militaire oefeningen: Tough Guy.

Het modderrennen nam internationaal pas een grote vlucht toen een Amerikaanse Harvard student en hardloper onderzoek deed naar Tough Guy. Hij organiseerde zelf in Amerika in 2010 zijn eigen ‘Spartaanse race’: Tough Mudder. Deze obstakelloop van ongeveer 20 kilometer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste evenementen wereldwijd met inmiddels miljoenen deelnemers. En ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die fanatiek de modder in duiken. Waren er in 2012 nog maar 5 van dit soort wedstrijden, nu zijn er jaarlijks meer dan 100 ‘obstacle’, ‘strong viking’ en ‘mud runs’ met ruim 100.000 deelnemers. Ook zijn er zelfs Wereld en Europese kampioenschappen (zie ook www.obstakels.com).

Volledig artikel Klik magazine

Lees meer over de Buddyrun van ASVZ op: www.asvz.nl/actueel/buddy-run-2017/ of bekijk een filmpje op Youtube: