Wie krijgen het eerst een coronavaccinatie?

Terug naar nieuwsoverzicht

Er zijn niet meteen genoeg vaccins voor iedereen. Daarom heeft de overheid een volgorde bepaald waarin groepen zich kunnen laten vaccineren. Zo beschermen we de meest kwetsbare mensen als eerst en verlagen we de druk op de zorg.

De meest kwetsbaren en hun zorgverleners eerst

Het vaccineren start vanaf 8 januari. Als eerste zijn aan de beurt de meest kwetsbaren in verpleeghuizen en zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking en hun zorgmedewerkers.

Centrale priklocaties

Het eerste vaccin dat Nederland krijgt, is van BioNTech/Pfizer. Dit vaccin wordt in grote verpakkingen aangeboden en moet op 80 graden onder nul bewaard worden. Dat kan alleen op centrale priklocaties. Daarom krijgen de zorgverleners van de meest kwetsbaren dit vaccin. Zij kunnen daar namelijk makkelijk naar toe komen.

Via instellingsartsen of huisartsen

Zodra er meer vaccins zijn goedgekeurd en beschikbaar komen, zijn bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt. Waarschijnlijk krijgen zij het vaccin van Moderna. Dit krijgen zij van hun eigen instellingsarts of huisarts. Natuurlijk geeft u, net als bij de griepprik, vooraf uw toestemming voor deze vaccinatie.
We begrijpen dat u hierover vragen heeft.

Meer informatie vindt u in deze infographic, op www.coronavaccinatie.nl of u kunt bellen naar 0800-1351.

Bent u cliënt of bent u ouder/verwant van iemand die bij ASVZ woont of dagbesteding heeft? Op onze website staat veel informatie over het coronavirus:
Op deze pagina staat informatie over corona voor cliënten.
Dit is de informatiepagina over corona voor ouders en verwanten.

Infographic vaccin tegen corona