Een goed leven voor mensen met EMB: praktijkonderzoek LACCS

Terug naar nieuwsoverzicht

Een goed leven voor mensen met EMB: praktijkonderzoek LACCS

Het programma LACCS heeft vermoedelijk een positief effect op het leven van mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB). Dit is de conclusie van zeven N=1 casuïstiek-onderzoeken. Het onderzoek is een initiatief van de expertisegroep EMB van Carante Groep en het Platform EMG. De leden daarvan zien dat de praktijk graag werkt met LACCS en willen meer onderbouwing van de werkende bestanddelen van dit programma.

Hamid is een man van 35 jaar. Door het werken met LACCS is vooral het contact en de communicatie met de omgeving verbeterd. Daardoor neemt hij nu meer initiatieven, is minder vaak boos en gespannen. Ook lichamelijk ging hij vooruit: zijn conditie en ontlastingspatroon verbeterden. Dat blijkt uit de analyse van zijn casus voor en na de inzet van LACCS.

LACCS is ontwikkeld door orthopedagogen Karin de Geeter en Kirsten Munsterman. Centraal in deze visie staat een ‘goed leven’ voor mensen met EMB. Door te werken aan vijf gebieden, kun je dit bereiken: lichamelijk welzijn, alertheid, contact, communicatie en stimulerende tijdsbesteding.

De praktijk omarmt LACCS en vindt het een inspirerende en motverende manier van werken. De ervaring is dat het contact tussen begeleider en de persoon met EMB groeit, ‘Je ziet het gebeuren’. De verhoudingen worden gelijkwaardiger en meer vanzelfsprekend. Maar het effect van LACCS is nog nooit systematisch in kaart gebracht. Daarom nam de expertisegroep EMB van Carante Groep samen met het platform EMG het initiatief om dit te gaan doen. Behalve deze twee organisaties leverden ook Amerpoort, ASVZ, de Zijlen, Omega en Sherpa een inhoudelijke en financiële bijdrage aan de uitvoering van dit onderzoek in een nieuw opgerichte kenniskring LACCS van het Platform EMG.

Volledig artikel op www.vgn.nl

laccs klein_336x225