Excellentieprogramma Zorgtechnologie

Terug naar nieuwsoverzicht

Het Excellentieprogramma Zorgtechnologie van ROC Da Vinci College is van start gegaan. De kick-off was vorige week in de Duurzaamheidsfabriek. In dit programma ontwikkelt ASVZ samen met studenten zorgtechnologische toepassingen voor bewoners en medewerkers van ASVZ.

Wat houdt het programma in?

In het Excellentieprogramma Zorgtechnologie werken studenten van de opleidingen Smart Technology en Mechatronica én Maatschappelijke Zorg en Verpleegkunde. Zij zetten hun kennis en ervaringen van technologie en zorg in, om te werken aan échte oplossingen voor uitdagingen van bewoners en medewerkers van ASVZ. 

Studenten en medewerkers in gesprek tijdens de kick-off van het Excellentieprogramma Zorgtechnologie.

Samenwerking

Thea Braun, projectleider zorgtechnologie en innovatie ASVZ: “Bij Eureka krijgen wij regelmatig vragen waarvoor nog geen oplossing is. Een oplossing kan zowel de kwaliteit van leven voor bewoners als het werkplezier van medewerkers verbeteren. Daarom zijn we de samenwerking met het ROC Da Vinci College en de Duurzaamheidsfabriek aangegaan. Zo kunnen we samen werken aan een oplossing voor deze uitdagingen. Een bijkomend voordeel is dat studenten kennismaken met onze doelgroep.”

Timon Jongkind van ROC Da Vinci College: “Voor de studenten is dit echt heel leerzaam, want zorg en technologie raken steeds meer verbonden. Het is dus goed om als zorgprofessional meer te begrijpen van technologie. En omgekeerd. Dat je als technicus beter snapt wat nodig is in de zorg.”

Uitdagingen

Uit de lijst vragen heeft Thea samen met haar collega’s van Eureka twee uitdagingen geselecteerd voor het Excellentieprogramma Zorgtechnologie. “Zo bedenkt een groep studenten hoe één medewerker met twee cliënten in een ortheserolstoel tegelijk naar buiten kan. En de andere groep studenten bedenkt hoe een cliënt die blind is geworden zich beter kan oriënteren op de woning.”  

Wat is Eureka?

Eureka is het expertisecentrum van ASVZ op het gebied van zorgtechnologie. Eureka kijkt en onderzoekt welke technologische toepassingen helpen om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren. De uitleenservice van Eureka is een perfecte manier om cliënten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met nieuwe innovaties.