Kijken door een andere bril

Terug naar nieuwsoverzicht

Nicolle heeft op verschillende woningen van ASVZ gewoond en vindt het fijn om haar ervaringen met medewerkers en studenten te delen. Ze wil begeleiders door een andere bril laten kijken. Zodat zij zich (nog) beter kunnen verplaatsen in een cliënt. Het team van ASVZ woning 2e Terralaan in Capelle aan den IJssel heeft te maken met een veranderende doelgroep. Met die reden riep het team de hulp van Margreet de Jong, coach educatie, en Nicolle, ervaringsdeskundige, in.

Hoe ga je in gesprek met cliënten met een lichte verstandelijke beperking?

Dat was de hoofdvraag van het team. Nicolle heeft ook een lichte verstandelijke beperking en kon daardoor bruikbare tips geven aan het team. Nicolle en Margreet, coach educatie, bereidden samen met Lonneke Molenaar, teamleider, de training voor. Vooraf bespraken zij een aantal voorbeeld situaties. Op basis daarvan maakte Nicolle een vragenspel en een kort filmpje. Dit met het doel een gesprek op gang te brengen. Vervolgens reageerde Nicolle zelf op het filmpje door haar eigen ervaring, beleving en gedachten te delen.

Positieve reactie van het team

Lonneke Molenaar: "Het team heeft de training als zeer positief ervaren." Vooral het stuk met Nicolle heeft veel inzicht gegeven. We konden haar vragen stellen en ze gaf tips hoe bewoners te motiveren en wat we beter niet kunnen doen. Ook was het erg leuk om opdrachten te doen die Nicolle samen met Margreet had gemaakt. Nicolle: "Het team was heel erg geïnteresseerd en had een positieve houding. Ik ging er positief in en er ook positief weer uit."

Waarom ervaringsdeskundigen inzetten?

Volgens Monique Zuidmulder, opleidingsfunctionaris binnen ASVZ, leveren ervaringsdeskundigen een waardevolle aanvulling tijdens trainingen aan medewerkers, teams of gastlessen op scholen. “Het raakt mensen wanneer ze de persoonlijke ervaring van een cliënt horen. Dat is toch anders dan wanneer het verteld wordt door een professional.

Ervaringsdeskundigen binnen ASVZ

Er zijn binnen ASVZ ruim 20 cliënten actief als ervaringsdeskundige. De werkzaamheden zijn uiteenlopend. Er wordt samen met de ervaringsdeskundige gekeken naar waar zijn of haar expertise ligt. De een geeft gastlessen op scholen, de ander doet observaties. Er zijn ervaringsdeskundigen die samen met een medewerker of coach trainingen geven aan begeleiders of cliënten. Maar er zijn ook cliënten die minder zichtbaar aan het werk zijn. Zij denken bijvoorbeeld mee bij het ontwikkelen van materialen voor cliënten.

Scholing ervaringsdeskundigen

Door middel van het online leertraject Ervaringsdeskundigheid kunnen ervaringsdeskundigen zich verder ontwikkelen. Dit doen ze samen met een coach en een trajectbegeleider. Ook Nicolle is onlangs gestart met dit leertraject.

Nicolle bereidt de teamtraining voor.