ASVZ 50 jaar: de allereerste cliënt

Een lege, kale vleugel in het oude ziekenhuis van Sliedrecht, meer was het niet. En het is dáár waar Lenie de Widt vijftig jaar geleden de allereerste cliënt van ASVZ opnam. “Eddie heette hij. Een grote vent met een stem als een klok. Niet iemand die je snel vergeet.”

Pionieren

“Het was pionieren, die eerste weken in 1969. Met twaalf bedlegerige pupillen verspreid over twee oude ziekenhuiszalen. Een bad hadden we niet, dus sjouwden we rond met emmertjes water. Kleding wasten we in de gootsteen. We deden ons best de kinderen zo goed mogelijk te verzorgen. Maar er bestond nog niet zoiets als een zinvolle dagbesteding of een vastomlijnd behandelplan. Bovendien hadden de meesten van ons geen verpleegkundige achtergrond. We moesten het uitdokteren met elkaar.

“We moesten het uitdokteren met elkaar”

Lenie de Widt
Lenie de Widt

Bijzondere begintijd

Maar wat wás het leuk, die begintijd. We werkten met een jong team, waren ontzettend gedreven en probeerden er samen wat van te maken. ’s Zomers namen we de kinderen met bed en al mee naar buiten. We haalden een papegaai in huis – wat hebben we daarmee gelachen! De radio of platenspeler stond altijd aan, we vierden Sinterklaas, speelden met de kinderen. En ja, Eddie was daar één van. Hij was bijzonder aanwezig. Een echte sfeermaker op de zaal. Maar hij kon ook heftig zijn. Soms vloog het eten door de gang.

Ik heb Eddie verzorgd tot aan mijn zwangerschapsverlof. Daarna belandde ik op een andere locatie en ben ik hem uit het oog verloren. Hoe het mij is vergaan? Ik heb nog lange tijd bij het opleidingscentrum van ASVZ gewerkt. Daarna ben ik weer de A-verpleging ingegaan. Maar ik koester die bijzondere tijd met Eddie en al die anderen. Het heeft mijn leven enorm verrijkt.”

ASVZ 50 jaar vooruit

In 2019 viert ASVZ haar jubileum met als thema ’50 jaar vooruit’. Wilt u meer weten over ons 50-jarig bestaan en de activiteiten die dit jaar plaats vinden voor cliënten, ouders/verwanten, medewerkers en vrijwilligers? Ga naar www.asvz.nl/50jaarvooruit. Of like onze Facebookpagina www.facebook.com/bijasvz.