Mediajungle, het nieuwe spel over mediawijsheid voor mensen met een licht verstandelijke beperking

Terug naar nieuwsoverzicht

Tijdens het Jaarcongres LVB in Zwolle wordt vandaag het nieuwe multimediale bordspel Mediajungle gelanceerd. Het educatieve spel over mediawijsheid is speciaal gericht op jongeren met een licht verstandelijke beperking en hun begeleiders of docenten en ontwikkeld door zorginstellingen Reik, ASVZ en Alliade.

Het spel Mediajungle

Multimediaal

De Mediajungle is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes en doe- en discussieopdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot gameverslaving, online pesten en sexting. Zowel de leuke als minder leuke kanten van online media komen aan bod. Kletsen over media is leuk en leerzaam, maar de Mediajungle is ook een échte game om te winnen.

Kwetsbare doelgroep

Er zijn weinig innovatieve tools voor mensen met een licht verstandelijke beperking die gebruikt kunnen worden bij voorlichting over internet- en social media gebruik. Met name zorginstellingen en het speciaal onderwijs hebben daar behoefte aan. Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn veel online, maar vormen ook een kwetsbare doelgroep die snel te maken kan krijgen met bijvoorbeeld online pesten of gameverslaving.

Stimuleringsbijdrage

Tijdens de innovatiewedstrijd Mediawijzer.net Challenge 2017, geïnitieerd door Mediawijzer, bedachten Reik en ASVZ een multimediaal spel. De inzending kreeg een stimuleringsbijdrage van € 50.000 en is doorontwikkeld. Op het Jaarcongres LVB wordt het nieuwe spel vandaag gepresenteerd.

Mediawijsheid

Mediawijsheid is een belangrijk en actueel onderwerp. Jongeren en kinderen moeten leren hoe zij digitale media, waaronder sociale media, op een veilige en goede manier kunnen gebruiken. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is dit extra relevant.

De Mediajungle is gebaseerd op het model MediaDiamant van Mediawijzer. De MediaDiamant is een model dat ingezet wordt om het gesprek tussen ouders, professionals en kinderen over media op gang te brengen. Mediawijzer zet dit model in ter ondersteuning en is altijd op zoek naar nieuwe manieren waarop de MediaDiamant ouders en professionals kan ondersteunen.

Meer informatie op www.digimant.nl

Bestellen

De Mediajungle kost 89 euro en is verkrijgbaar via www.digimant.nl.

Niels Bloembergen, Reik & Anke van Breugel, ASVZ. Bedenkers van Mediajungle op het jaarcongres LVB in Zwolle.