Met weinig middelen toch op vakantie

Terug naar nieuwsoverzicht

Het ASVZ vakantiehuis

ASVZ heeft sinds kort een eigen vakantiehuis op het park ‘De Poort van Zeeland’ in Hellevoetsluis. Bewoners of groepen die onvoldoende middelen hebben om op vakantie te gaan, kunnen hier toch vakantie vieren.

Minder inkomen door veranderingen wet- en regelgeving

Door veranderingen in de wet- en regelgeving hebben mensen met een beperking vaak minder inkomen dan voorheen. Dat geldt vooral voor cliënten met een lichte verstandelijke beperking en een Wajong uitkering. De Centrale Cliëntenraad (CCR) heeft het dilemma van het verslechterde inkomen bij het bestuur aangekaart. Samen hebben zij gekeken wat voor deze cliënten gedaan kon worden.

Hoe is het idee tot stand gekomen?

Naast goede zorg vindt ASVZ het belangrijk dat mensen deel kunnen nemen aan de maatschappij. Maar hoe kan je hieraan optimaal deelnemen als je een zeer beperkt besteedbaar inkomen hebt? ASVZ krijgt regelmatig giften. Met die bedragen financieren we sociale projecten voor onze cliënten. Voorwaarde is wel dat het een duurzame investering is waar cliënten in de toekomst van kunnen genieten. En zo is samen met de CCR het idee ontstaan om met deze giften een vakantiehuis aan te kopen waar cliënten met een kleine beurs vakantie kunnen vieren.

Vakantie met een thuisgevoel

De sfeer en aankleding van het vakantiehuis zijn belangrijk. Daarom schenkt de CCR kunst van cliënten. Er wordt ook gekeken hoe groepen iets persoonlijks mee kunnen nemen op vakantie, zodat het meer voelt als ‘thuis’.

Wie kunnen er gebruik van maken?

Op dit moment kunnen alleen groepen cliënten in het huis terecht. Dat heeft een praktische reden; er moet wel voldoende en juiste zorg aanwezig zijn. De woning heeft ook een slaapgelegenheid op de begane grond, maar is niet geschikt voor groepen cliënten met meervoudige (lichamelijke) beperkingen. De cliënten met het minst besteedbare inkomen krijgen voorrang. Maar er blijven genoeg weken over voor andere groepen van ASVZ. Wanneer de woning niet in gebruik is door ASVZ zal het park 'De Poort van Zeeland' de woning verhuren aan derden. Met deze inkomsten zal het onderhoud deels bekostigd worden. Al met al een investering waar cliënten tot in de lengte van jaren plezier van kunnen hebben.