Feestelijke opening Vincentius in Udenhout

Terug naar nieuwsoverzicht

De afgelopen jaren heeft locatie Vincentius in Udenhout een flinke metamorfose ondergaan op het gebied van huisvesting. De locatie is flink vernieuwd, verbouwd en uitgebreid. Op woensdag 31 augustus was het dan zo ver, de nieuwbouw is feestelijk geopend!

In dit nieuwe complex hebben vier groepen hun plek gekregen en in elke woning wonen acht cliënten met een matige tot ernstige beperking. Bij de nieuwbouw is veel aandacht besteed aan het afstemmen van de woonomgeving op de doelgroep in combinatie met de centrale ligging van het verpleegkundig steunpunt en de nachtzorg op het terrein. Het betreft namelijk ouderen met een lichamelijke beperking, dementie en palliatieve zorg. Daarom is er onder andere gekozen voor royale slaap-zitkamers met brede deuren, goede zichtlijnen in het gebouw, een grote huiskamer met ingepaste keuken en een passende groene buitenruimte. Daarnaast waren de sleutelwoorden bij het maken van keuzes ook warmte, huiselijkheid en samen met de cliënt en verwant.

In dit nieuwe complex op ASVZ-locatie Vincentius in Udenhout hebben vier groepen hun plek gekregen.

Het moet voelen als een thuis

Sectormanager Johan Remmers geeft aan dat de realisatie van de nieuwbouw vooral samen is gedaan, ieder met zijn of haar eigen expertise en inbreng. “Een belangrijk uitgangspunt is geweest dat wij als zorgprofessionals hier niet gaan wonen en slechts passanten zijn. En dat de sfeer en inrichting van de woningen passend moeten zijn voor de cliënten. Daarom kozen zij zelf de kleuren van de gordijnen, deuren en muren. Het moet voor de cliënten écht voelen als een thuis. Dan hebben wij het goed gedaan!” Voor de cliënten is de nieuwbouw een mooie verandering. Johan: “We hebben in de woningen optimaal rekening gehouden met de levensfase en beperking van de cliënten. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een XY lift (plafondlift). Het is mooi om te zien dat een cliënt het dagelijks gebruik van deze lift van slaapkamer naar badkamer ervaart als “een ritje in de Droomvlucht van de Efteling.”

Een cliënt opent samen met Jaap de Gruijter, raad van bestuur, één van de woningen.

Vier linten om door te knippen

Wanneer er na jaren hard werken zo’n mooi resultaat is behaald, is het natuurlijk tijd voor een feestje. Johan: “Samen met Jaap de Gruijter, raad van bestuur ASVZ, hebben de cliënten de woningen officieel geopend. Er waren vier linten om door te knippen en vanuit elke woning deed een cliënt dat. Natuurlijk was  Theo (81) als oudste bewoner van het terrein één van deze cliënten. Daarna vond er nog een toost plaats en hebben we met elkaar genoten van een heerlijke barbecue.”