Prinses Margriet opent de Merwebolder in 1976

Terug naar nieuwsoverzicht

Tijdens het jubileumjaar 50 jaar vooruit is het een mooi moment om terug te kijken op bijzondere momenten uit de geschiedenis van ASVZ. De opening van de Merwebolder door prinses Margriet op 12 oktober 1976 is zeker één van deze bijzondere momenten. Hiermee ging ook een wens in vervulling van F. Juch, de eerste directeur van ASVZ.

12 oktober 1976: Prinses Margriet arriveert per helikopter bij de Merwebolder in Sliedrecht voor de opening van de Merwebolder.

Wat voorafing aan de Merwebolder

Omdat er in de jaren 60 te weinig 'verpleegbedden' waren voor gehandicapten, breidde ASVZ haar missie uit: naast tijdelijke opvang werd permanente zorg een doel. Op zoek naar een geschikte plek voor die zorg, kwamen de initiatiefnemers terecht bij de Meerpaal, het oude gemeenteziekenhuis van Sliedrecht. In de Meerpaal, de eerste instelling van ASVZ, gingen vanaf januari 1969 een kleine vijftig meervoudig gehandicapten kinderen wonen. De Meerpaal was echter een tijdelijke plek. Na vijf jaar bouwen was de gloednieuwe locatie van ASVZ klaar: de Merwebolder opende in 1975 haar deuren. Een kleine 500 mensen gingen er wonen, zowel volwassenen als kinderen. 

12 oktober 1976: Prinses Margriet neemt een kijkje bij de werkplaats waar cliënten aan het werk zijn.

Koninklijke opening de Merwebolder in 1976

Voor de koninklijke opening door prinses Margriet op 12 oktober 1976 waren 280 mensen uitgenodigd, waaronder veel ouders en vrijwilligers. De organisatie deed flink haar best om zich van z'n mooiste kant te laten zien. Al in augustus kregen medewerkers een brief met het verzoek de woonunits goed schoon te maken. Na de ceremonie, maakte de prinses een rondgang over het terrein. Ze nam ook een kijkje bij de werkplaats.

Persoonlijke felicitaties van prinses Margriet

Het jaar 2019 staat voor ASVZ in het teken van het 50-jarig jubileum. Ons jubileum met als thema '50 jaar vooruit' is een mooi moment om te kijken waar we vandaan komen, waar we staan én waar we naartoe willen. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Wij hebben ook van prinses Margriet persoonlijke felicitaties gehad voor het jubileum. Dit blijft erg bijzonder nadat zij 43 jaar geleden de eerste locatie van ASVZ heeft geopend.

De persoonlijke felicitaties van prinses Margriet voor het 50-jarig jubileum van ASVZ.