Een slimme afstandsbediening voor alarm sondepomp

Terug naar nieuwsoverzicht

Studenten Technicus Engineer Bernard en Mark van het Da Vinci college in Dordrecht maakten een slimme afstandsbediening in opdracht van ASVZ. Een die het alarm van de sondepomp op afstand tijdelijk uit kan zetten. Zij hebben hiermee de award voor ‘Slimste Handen van de Toekomst’ ontvangen.

Oplossing voor storend alarm

Vanuit de samenwerking die ASVZ heeft met de Duurzaamheidsfabriek en het ROC Da Vinci College kwamen Bernard en Mark in contact met Tanja Dekker. Zij is medewerker zorgtechnologie en innovatie bij ASVZ en krijgt regelmatig vragen van cliënten en collega’s waarvoor nog geen oplossing is. Zoals een afstandsbediening waarmee het alarm van sondepompen tijdelijk op afstand uitgezet kan worden. De herrie is vervelend voor cliënten. Zeker als zij zelf niet in staat zijn om het alarm uit te zetten en begeleiders ook even niet in de buurt zijn.

Studenten Bernard en Mark van het Da Vinci college in Dordrecht maakten een slimme afstandsbediening in opdracht van ASVZ.

Prototype afstandsbediening

Bernard en Mark werkten samen met studenten Julia en Jeremy van Hogeschool Rotterdam aan een prototype. Het is een afstandsbediening in de vorm van een app op de smartphone van de woning. Via deze app kunnen begeleiders de pomp (op afstand) tijdelijk uitzetten.

Mark: ‘Wij zijn trots op het resultaat. Het zorgt er niet alleen voor dat het alarm wordt uitgezet. Het alarm gaat na zo’n tien minuten ook weer aan. Een alarm is er uiteraard niet voor niets.’ 

En nu?

Tanja: ‘Door de kennis en inzet van de studenten zijn wij dichter bij een oplossing voor dit probleem. Zij maakten zelfs al een werkend prototype voor ons. Deze gaan we uitproberen op een woning van ASVZ. We testen of de app goed blijft werken vanaf verschillende afstanden. Ook testen we hoe lang het alarm uit mag staan. De studenten zijn klaar met hun project maar voelen zich nog betrokken. Ze willen graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Dat gaan we uiteraard doen. Wie weet kunnen we in de toekomst nog eens samenwerken.’