Uitwaaien op Kinderdijk

Terug naar nieuwsoverzicht

Met een boottochtje begint het uitstapje. Op weg naar museummolen Blokweer op Kinderdijk met negen cliënten van ASVZ-locatie Merwebolder. Twintig groepen krijgen de gelegenheid de molens te bezoeken. Dit is een gift van Cees van der Vlist, oud-directeur van Kinderdijk. Cees is sinds dit jaar de nieuwe voorzitter van de CCR van ASVZ.

Het is een stralende lentedag en iedereen heeft er zin in. De boot Prinses Beatrix meert aan en al snel heeft iedereen een plekje aan het raam gevonden. De mensen in een rolstoel blijven goed ingepakt op het dek. Vandaag zijn negen cliënten van de CO-groep mee. Dit is een dagbestedingsgroep die zorgt voor koffie en catering op de kantoren van de Merwebolder.

Iedereen van de CO-groep van ASVZ_locatie Merwebolder in Sliedrecht geniet volop van het uitje naar Kinderdijk.

Draaien

De uitstapjes zijn een gift van de oud-directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek) Cees van der Vlist. Hij heeft nauwe banden met ASVZ en is sinds dit jaar voorzitter van de Centrale Cliëntenraad (CCR). Bij zijn afscheid wilde hij geen cadeaus, maar vroeg hij om donaties voor deze excursies. Rond de twintig groepen cliënten en hun begeleiders zijn de afgelopen weken naar Kinderdijk geweest.


De gids vandaag is de nieuwe directeur Peter-Jan van Steenbergen. “Zien jullie die molen die draait in de verte? Daar gaan we naar toe,” vertelt hij, “dat is de museummolen Blokweer, één van de negentien molens op Kinderdijk. Speciaal voor jullie laten we hem draaien vandaag.”

Samen op de boot genieten van het uitzicht op de molens.

Wedstrijd

Aangekomen bij de Blokweer laat de molenaar zien hoe hij de molen harder kan laten draaien door de wieken goed op de wind te zetten. Het is spectaculair om te zien en de bewoners kijken ademloos toe hoe de molen in beweging komt. De molenaars deden vroeger wel eens wedstrijdjes wie de molen het hardst kon laten gaan. Niet zonder risico, want de wieken konden dan afbreken. De molen is in 1630 gebouwd. Binnen maakt de constructie van enorme eikenhouten balken veel indruk. Het eikenhout komt uit de omgeving. In die tijd was er nog veel bos, vandaar de naam Holland dat ‘houtland’ betekent.

Samuel geniet volop van het uitje naar Kinderdijk.

Genieten

Samuel geniet van het uitstapje “Het is de eerste keer dat ik in een molen kom. Niet te geloven dat het zo oud is. De mensen die dit gemaakt hebben leven al lang niet meer en dit staat er nog steeds. Dat is gek om te bedenken. Het leukste van het uitstapje vond ik dat de molenaar de molen steeds harder liet draaien.”