Verbouwingen Vincentius

Terug naar nieuwsoverzicht

Wie ‘Vincentius’ zegt, denkt misschien nog aan het oude, karakteristieke internaatgebouw in Udenhout. Maar de ASVZ-locatie is de laatste jaren flink vernieuwd, verbouwd en uitgebreid. Het motto van zowel ASVZ als de bouwcommissie bij deze verbouwingen was: ‘Een huis bouwen is makkelijk. Een thuis maken, dáár gaat het om.’

Wat is er allemaal gerealiseerd?

De afgelopen periode is er al veel gerealiseerd, maar er staat ook nog veel op de planning. Een korte samenvatting van de verbouwingen op Vincentius:

 • Dagbestedingslocaties: nieuwe ruimtes voor arbeidsgerichte dagbesteding: bakkerij, hout en keramiek. Hier is ook een fitnessruimte gekomen.
 • Boven de nieuwe dagbestedingslocatie zijn 8 studio’s gemaakt. Dit zijn studio’s met eigen kitchenette en sanitair en een gezamenlijke woonkamer.
 • Schoorstraat 4/45:
  -  Realisatie van een logeerhuis.
  -  Er komen nog 8 studio’s. De verwachting is dat de werkzaamheden starten in 2020.
  -  De huidige bewoners verhuizen naar de nieuwe tweekappers op het terrein.
 • Sportveld is klaar en in gebruik.
 • Renovatie buitenschil van kapel en kapelgang.
 • Het hoofdgebouw van Vincentius is eerder dit jaar verkocht. Oplevering: najaar 2020.
 • Kapel blijft in bezit van ASVZ. We zijn begonnen met de technische ontkoppeling van het hoofdgebouw (leidingen, elektra, etc.). De verwachting is dat wij in 2020 kunnen starten met de functionele aanpassing van de kapel.
 • Nieuwe dagbesteding gericht op beleving. Fundering gelegd. Oplevering: najaar 2020.
 • Nieuwe parkeerplaatsen bij de tweekappers. Doel: minder auto’s bij woningen en een autoluw terrein.
 • Nieuwe schuurtjes bij de parkeerplaatsen. Dankzij de inbreng van de bouwcommissie is deze woonwens vanuit de woningen naar boven gekomen. Een kleine realisatie, maar met groot woongenot voor onze bewoners!
 • Op de plaats van de huidige bungalows komen 32 plaatsen voor doelgroep EVMB (Ernstige Verstandelijke Meervoudige Beperkingen). Realisatie: 2020/2021.

Betrokkenheid Familievereniging Vincentius

Ouders en verwanten van cliënten hebben in het verbouwtraject van locatie Vincentius een belangrijke adviesrol. Vader Piet Huijsmans is als lid van zowel de Familievereniging Vincentius als de bouwcommissie betrokken geweest bij alle bouwplannen.  

Wat is uw link met Vincentius?
Mijn dochter is 52 jaar. Zij heeft eerst 19 jaar thuis gewoond en woont nu ruim 33 jaar bij ASVZ. De eerste 20 jaar heeft ze met veel plezier op het terrein van Vincentius gewoond. Daarna is ze in het dorp gaan wonen, in een woning van ASVZ.  

Wat is er bijzonder aan Vincentius?
Het terrein ligt buiten maar tegelijk ook midden in het dorp. Het koor repeteert bij Vincentius, opa’s en oma’s komen met de kleinkinderen naar de kinderboerderij en ouderen komen zwemmen in het zwembad. Hierdoor wordt Vincentius iets van het dorp. En daar moet je Udenhout toch een grote pluim voor geven. De wijze waarop zij omgaan met onze bewoners en het terrein, dat is zeer lovenswaardig.

Hoe zijn jullie als Familievereniging Vincentius betrokken geweest?
ASVZ heeft ons als Familievereniging Vincentius vanaf dag één nauw betrokken bij alle bouwplannen. Wij hebben als bouwcommissie advies gegeven op basis van onze eigen ervaringen uit de praktijk. Het siert de raad van bestuur dat ze echt naar ons geluisterd hebben. En dat is geprobeerd om deze adviezen zo goed mogelijk te realiseren.       

Wat voor adviezen hebben jullie als bouwcommissie gegeven?
Wij hebben bijvoorbeeld geadviseerd om wandelpaden aan te leggen die voor iedereen goed begaanbaar moeten zijn. Je ziet nog regelmatig paden die van steentjes zijn, maar daardoor zakken de wielen van een rolstoel weg. Dat is voor zowel bewoners als medewerkers natuurlijk niet ideaal. Op het terrein zijn nu alle wandelpaden van asfalt.

Daarnaast was een advies om bij het aanleggen van de wandelpaden rekening te houden met alternatieve routes. Het is belangrijk dat cliënten via verschillende routes naar een woning kunnen lopen. Dit lijkt voor ons niet zo belangrijk, maar voor mensen met autisme is dit juist heel belangrijk. Zij kunnen hierdoor prikkels van andere bewoners mijden.

Hoe is de bouwcommissie eigenlijk ontstaan?
De bouwcommissie van Vincentius bestaat inmiddels 15 jaar. We zijn een groep van 7 mensen en zijn allemaal verbonden aan de Familievereniging van Vincentius of de Sectorale Raad. De bouwcommissie komt minstens 4 keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst is er ook altijd iemand van de raad van bestuur aanwezig en Ronald Jongejan, senior adviseur huisvesting bij ASVZ.

Het is goed dat wij als ouders en verwanten van cliënten ook in de bouwcommissie kunnen zitten. Op deze manier kunnen wij ook op dit vlak opkomen voor de belangen van de cliënten. En advies geven over de inrichting en de bouw. Hierbij vragen wij ons uiteraard steeds af wat het beste past bij de cliënten.

Hoe vinden jullie de aanpak van ASVZ bij de verbouwingen?
Wij vinden het positief dat ASVZ niet werkt met een projectontwikkelaar, maar dat de afdeling Huisvesting zelf zorg draagt voor de bouwplannen. De afdeling Huisvesting bouwt regelmatig voor mensen met een verstandelijke beperking en weten daardoor uit ervaring wat wel en niet werkt. Het streven is om iets te bouwen waarmee wij de bewoners zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Het gaat er ons als ouders om: hoe wordt mijn kind zo gelukkig mogelijk? Onze kinderen zitten niet voor een paar jaar op school, maar wonen een zeer groot deel van hun leven op een locatie van ASVZ.

ASVZ heeft er voor gezorgd dat de bouw op het terrein mooi is geworden en kwalitatief goed is. Het was natuurlijk een grote verbouwing, en één van de wensen was dat de huizen niet allemaal hetzelfde zijn. Huisvesting heeft hier rekening mee gehouden; de bouwstijlen van de nieuwe woningen passen goed bij elkaar waardoor het wel een mooi geheel is geworden. We zijn nog niet klaar met alle verbouwingen, maar hebben het grootste gedeelte al gehad. De laatste loodjes nu nog…

Meer weten over de verbouwingen? Lees het artikel uit het magazine AanZet.