VraagApp helpt mensen met licht verstandelijke beperking met alledaagse vragen

Terug naar nieuwsoverzicht

VraagApp is een app die wordt ontwikkeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking en voor vrijwilligers die op afstand willen helpen. In september 2017 is de app beschikbaar. De initiatiefnemers, waaronder zes zorginstellingen, geloven in een laagdrempelig digitaal hulpmiddel, waarmee mensen met een licht verstandelijke beperking direct antwoord krijgen op hun alledaagse vragen.

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen in dagelijks leven tegen situaties aan waarbij ze vragen kunnen hebben. Tegenwoordig zijn er vanuit de gemeente en overheid veel diensten en producten die je online moet aanvragen. De strippenkaart is vervangen door een digitale OV-kaart, die opgeladen moet worden. Of neem situaties zoals een brief krijgen, waar ‘belangrijk’ op staat, die eigenlijk gewoon reclame is. Voor iemand met een licht verstandelijke beperking kan het lastig zijn om dat te herkennen.

Die alledaagse vragen kunnen ze vaak niet direct stellen aan een persoonlijk begeleider of zorgverlener, wat tot stress of ongerustheid kan leiden. Ook hebben sommige mensen een klein sociaal netwerk, of voelen ze zich bezwaard om dat netwerk met ‘kleine’, alledaagse vragen te belasten, vertelt Frank Schalken, directeur van VraagApp.

Bron: www.smarthealth.nl