Coronavirus

ASVZ vindt het belangrijk om jou goed te informeren over het coronavirus. De ontwikkelingen gaan snel en er zijn regelmatig nieuwe maatregelen. Op deze pagina vind je informatie die voor jou belangrijk is en goed om te weten.

Wat is het coronavirus?

Je hoort veel mensen praten over het coronavirus. Dat is een nieuw soort griep. Sommige mensen worden hier heel ziek door. De meeste mensen met dit virus moeten hoesten. Ook hebben ze vaak pijn in hun keel.

Soms hebben ze moeite met ademhalen. Mensen met het coronavirus hebben ook altijd koorts. Daarom moeten we allemaal goed opletten dat we niet ook ziek worden.

In deze folder wordt het coronavirus op een eenvoudige manier uitgelegd en vertellen we waarom de maatregelen nodig zijn. 

Denk jij mee over 1,5 meter binnen ASVZ?

De afgelopen maanden is er veel gebeurd. Het coronavirus en hiermee ook de 1,5 meter kwamen in ons land. We willen graag van jou horen hoe we het beste 1,5 meter afstand kunnen houden. Als het gaat om wonen, werken en vrijetijdsbesteding. ASVZ is benieuwd naar jouw mening en oplossingen! Heb je hiervoor goede ideeën of tips? Stuur deze dan in een mail naar: clientzeggenschap@asvz.nl.

Bekijk hieronder de oproep van Hanneke (raad van bestuur) en Yvette (lid CCRc).

Bezoekregeling

Je mag weer bezoek in de woning krijgen. In de woonkamer, je eigen kamer of buiten. Samen met de teamleider en je ouders of verwanten spreek je af hoe dat kan. Er zijn afspraken voor bezoek:

 • De regels over hygiëne blijven.
 • Bezoek moet van tevoren een afspraak maken met de begeleiding.
 • Jullie houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Als bezoek of jij klachten heeft (niezen, koorts, enz) mag de afspraak niet doorgaan.


Logeren en op bezoek gaan

Je kan ook weer logeren of zelf op bezoek. Daar hebben we ook afspraken voor gemaakt:

 • Jij en degene bij wie je logeert of op bezoek gaat houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Heb jij of iemand waar je wilt gaan logeren gezondheidsklachten? Zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging en/of verlies van reuk en smaak. Dan kan het logeren of bezoek niet doorgaan.
Vakantie.jpeg

Op vakantie gaan

Je kan ook op vakantie. Het is wel belangrijk dat je goed naar de risico’s kijkt. Praat daarover met je begeleider en met degene met wie je op vakantie gaat.

Als je naar het buitenland op vakantie gaat, kunnen er andere regels gelden dan in Nederland. Zorg dat je goed op de hoogte bent!

Voor sommige landen geldt de afspraak dat je na je vakantie 14 dagen in quarantaine moet. De reden is dat je misschien in het buitenland besmet bent geraakt met het coronavirus. Bespreek dit met je begeleiders.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel dan jouw vraag aan je begeleider.

Als je met iemand wil praten over de nieuwe situatie, kan je altijd met je begeleider in gesprek gaan. Je kan met je begeleider praten over hoe je met de nieuwe situatie om gaat en hoe je begeleider je hierbij kan helpen. Kom je er niet uit, dan kan je contact opnemen met de cliëntvertrouwenspersoon.  

Zolang je niet ernstig ziek bent, kun je op de groep blijven. Het betekent wel dat je op je kamer moet blijven en je alleen contact kan en mag hebben met je begeleider. De dokter en de begeleiding kijken wat de beste afspraken zijn. We willen natuurlijk niet dat andere bewoners of begeleiders ook ziek worden.

Ja. Krijg je bij ASVZ ‘verblijf met behandeling’? Dan kan de Medische Dienst van ASVZ een coronatest bij je afnemen. Als je ‘verblijf zonder behandeling’ hebt, moet je contact opnemen met de GGD voor een coronatest. Je begeleider kan je hierbij helpen. 

Er is ook weer dagbesteding buiten de woning. Je begeleider heeft samen met jou en je ouders of verwanten gekeken wat er voor jou mogelijk is. De groep van de dagbesteding kan wel anders zijn dan je gewend bent. En het is ook niet iedere dag of op een andere plek. Woon jij in je eigen huis of bij je ouders? Dan hebben we ook met jou gekeken wat er kan. 

Je mag zowel buiten het ASV-terrein als op het ASVZ-terrein wandelen. Houd hierbij wel altijd 1,5 meter afstand van andere mensen.

Als je zelf niet ziek bent of geen verschijnselen van het coronavirus hebt, mag je gewoon naar buiten. Bespreek samen met je begeleider wat er precies mogelijk is. We willen natuurlijk voorkomen dat jij of andere mensen het virus kunnen verspreiden. 

Als je begeleider ziekt wordt, kijken we welke medewerker dan kan komen werken. Er zal altijd iemand aanwezig zijn.

Door de versoepelingen van de maatregelen gaat je begeleider weer meer huisbezoeken doen. Je spreekt samen met je begeleider af wanneer je begeleider weer bij jou thuis langs komt. Voorwaarde is dan wel dat je geen gezondheidsklachten hebt en je voldoende afstand van elkaar houdt. Je hebt ook nog contact met je begeleider via bellen of beeldbellen. 

Je kan ook weer logeren of zelf op bezoek. Daar hebben we ook afspraken voor gemaakt:

 • Jij en degene bij wie je logeert houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Logeren en bezoek is niet mogelijk als jij of degene waar je naartoe gaat, gezondheidsklachten heeft.

Je mag weer bezoek in de woning krijgen. In de woonkamer, je eigen kamer of buiten. Samen met de teamleider en je ouders of verwanten spreek je af hoe dat kan. Er zijn afspraken voor bezoek:

 • Bezoek moet van tevoren een afspraak maken.
 • Jullie houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Bezoekers die gezondheidsklachten hebben, mogen niet langs komen.

Materialen van coaches educatie

De coaches educatie bieden ondersteuning over uiteenlopende onderwerpen, zodat cliënten en begeleiders samen aan de slag kunnen. Ook tijdens de coronacrisis kunnen cliënten en medewerkers van ASVZ bij hen terecht. Er zijn verschillende materialen die juist in deze tijd handig zijn, zoals de Mediajungle, het kaartspel Coping (omgaan met lastige situaties) en de Troostkaartjes.

Spel Mediajungle

In gesprek gaan over (sociale) mediagebruik is erg belangrijk, zeker nu we door de coronacrisis allemaal thuiszitten en online zijn. Speel Mediajungle met elkaar en ontdek aan de hand van vragen en opdrachten meer over elkaars (sociale) mediagebruik! Wat kijk jij op YouTube? Welke filter gebruik jij het meest op Snapchat? FIFA, Fortnite of Candy Crush? Wil je meer weten over Mediajungle? Of ben je medewerker van ASVZ en wil je dit spel gebruiken?

Kijk op de website van Mediajungle

Kaartspel Coping

Dit kaartspel biedt ondersteuning in het omgaan met lastige situaties. De kaartjes kunnen je helpen een gesprek aan te gaan. Wil je meer weten over dit kaartspel? Of ben je medewerker van ASVZ en wil je dit spel gebruiken?

Kijk op de pagina Educatie

Troostkaartjes

Dit kaartspel biedt ondersteuning in het omgaan met rouw en verlies. De kaartjes kunnen troost bieden als je verdrietig bent. Wil je meer weten over dit kaartspel? Of ben je medewerker van ASVZ en wil je dit spel gebruiken?

Kijk op de pagina Educatie