Coronavirus

Door het coronavirus heeft de overheid veel maatregelen ingesteld. Bijvoorbeeld over hoeveel mensen je op bezoek mag hebben. En over hygiëne. Ook bij ASVZ zijn er veel maatregelen. Zo is de dagbesteding nu anders dan je gewend bent. Op deze pagina vind je meer informatie.

Wat staat er op deze pagina?

Je vindt op deze pagina de volgende informatie over het coronavirus.
Klik op het onderwerp waarover je iets wil weten. Dan kom je direct bij de goede informatie. 

Coronavaccinatie

Iedereen wil graag weer leven zonder corona. Een vaccin tegen corona is de belangrijkste stap naar een leven zonder coronaregels. Als genoeg mensen zich laten vaccineren, krijgen we steeds meer vrijheid en minder coronaregels.

Een soort medicijn
Een coronavaccin is een soort medicijn. Daardoor is de kans klein dat je ziek wordt van het coronavirus. Er zijn verschillende coronavaccins. Je krijgt één van deze vaccins.

Meerdere prikken
Het vaccin is geen pil maar een vloeistof. Je krijgt het vaccin via een prik. Het vaccin werkt pas als je 2 prikken hebt gehad. Tussen de 1e en 2e prik zitten een paar weken. Je kunt na de prik spierpijn krijgen. Of je even niet lekker voelen.
Als je bij ASVZ woont, kan je in december een 3e prik krijgen. De 3e prik zorgt dat je beschermd blijft tegen corona.

Vaccineren is vrijwillig
Je laten vaccineren is vrijwillig. Je mag zelf kiezen of je wel of geen vaccin wilt. De overheid raadt het wel aan. Als genoeg mensen zich laten vaccineren, krijgen we steeds meer vrijheid en minder coronaregels.

Meer informatie
De overheid geeft informatie op www.coronavaccinatie.nl. Ook kun je met vragen bellen naar 0800-1351. Op www.steffie.nl vind je eenvoudige uitleg over vaccineren.
Vind hier antwoorden op vragen over coronavaccinatie.

Bezoek

Bezoek is van harte welkom. Afspraken voor bezoek:

 • De regels over hygiëne blijven.
 • Per cliënt geldt een maximum van vier bezoekers per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Bezoek moet van tevoren een afspraak maken met de begeleiding. Zodat er op één dag niet te veel bezoekers op de woning komen. Dit geldt ook voor vrijwilligers en cliënten die bij andere cliënten op bezoek gaan.
 • Adviseer bezoek vooraf een zelftest te doen.
 • Houd de veilige afstand van 1,5 meter.
 • Als het bezoek of jij klachten heeft (niezen, koorts, enz) mag de afspraak niet doorgaan.

Logeren en op bezoek gaan

Je mag zelf gaan logeren of op bezoek bij andere mensen. Daar hebben we ook afspraken voor gemaakt:

 • Jij en degene bij wie je logeert of op bezoek gaat, houden de veilige afstand van 1,5 meter.
 • Behalve jijzelf mogen er maximaal nog 3 andere gasten per dag zijn. 
 • Heb jij of iemand waar je wilt gaan logeren gezondheidsklachten? Zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging en/of verlies van reuk en smaak. Dan kan het logeren of bezoek niet doorgaan.

Folders en filmpjes

Hieronder vind je meer informatie over het coronavirus. Je kunt de folders lezen maar ook een filmpje kijken. Klik op het blok en dan opent de folder of het filmpje gelijk.

Download Lees voor

Folder - cliënten woonlocaties

Download Lees voor

Folder - cliënten Ondersteuning Thuis

Nieuwsbrieven

Via de coronanieuwsbrief houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel dan jouw vraag aan je begeleider.

Als je met iemand wil praten over de nieuwe situatie, kan je altijd met je begeleider in gesprek gaan. Je kan met je begeleider praten over hoe je met de nieuwe situatie om gaat en hoe je begeleider je hierbij kan helpen. Kom je er niet uit, dan kan je contact opnemen met de cliëntvertrouwenspersoon.  

Zolang je niet ernstig ziek bent, kun je op de groep blijven. Het betekent wel dat je op je kamer moet blijven en je alleen contact kan en mag hebben met je begeleider. De dokter en de begeleiding kijken wat de beste afspraken zijn. We willen natuurlijk niet dat andere bewoners of begeleiders ook ziek worden.

Ja. Krijg je bij ASVZ 'verblijf met behandeling'? Dan kan de Medische Dienst van ASVZ een coronatest bij je afnemen als je klachten hebt of met contact hebt gehad met iemand die besmet is. Als je 'verblijf zonder behandeling' hebt, moet je contact opnemen met de GGD voor een coronatest. Je begeleider kan je hierbij helpen.

Wil je naar bijvoorbeeld een pretpark, de bioscoop of een restaurant? En ben je niet gevaccineerd of heb je geen corona gehad? Dan heb je een testbewijs nodig. Je kan hiervoor een afspraak maken op coronacheck.nl.

Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs in eenvoudige taal op Steffie.nl.

Sinds 1 september zijn alle dagbestedingslocaties weer stap voor stap volledig opgestart. Heb je vragen of dagbesteding? Stel je vragen aan de teamleider.

Je mag zowel buiten het ASVZ-terrein als op het ASVZ-terrein wandelen. Houd de veilige afstand van 1,5 meter.

Bespreek samen met je begeleider wat er precies mogelijk is. We willen natuurlijk voorkomen dat jij of andere mensen het virus kunnen verspreiden. 

Als je begeleider ziekt wordt, kijken we welke medewerker dan kan komen werken. Er zal altijd iemand aanwezig zijn.

Je begeleider maakt samen met jou afspraken over het contact dat jullie hebben. Dat kan een combinatie zijn van huisbezoek en bellen of beeldbellen. Voorwaarde voor huisbezoeken is dat je geen gezondheidsklachten hebt en je voldoende afstand van elkaar houdt. 

Je kan logeren of zelf op bezoek. Daar hebben we ook afspraken voor gemaakt:

 • Jij en degene bij wie je logeert, houden zich aan de veilige afstand van anderhalve meter.
 • Behalve jijzelf mogen er maximaal nog 3 andere gasten per dag zijn. 
 • Logeren en bezoek is niet mogelijk als jij of degene waar je naartoe gaat, gezondheidsklachten heeft.

Bezoek is van harte welkom. Per cliënt geldt een maximum van vier bezoekers per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Je moet wel van tevoren met je begeleider afspreken dat je visite krijgt. Zo kunnen we erop letten dat er niet te veel mensen tegelijk in de woning zijn. We adviseren bezoek vooraf een zelftest te doen.

Corona-praten-masker.jpg

Mondkapje dragen

Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder in alle publieke locaties. Dit geldt onder andere voor supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken, in het openbaar vervoer, op stations, perrons en bij tram- en bushaltes. Op luchthavens en in vliegtuigen. Maar ook bij bijvoorbeeld de kapper en de fysiotherapeut.

Ook geldt de mondkapjesplicht vanaf groep 6 in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. En in alle publieke ruimtes en kantoren van ASVZ.

Mensen met een (verstandelijke) beperking hoeven geen mondkapje te dragen als ze dat niet kunnen. Kan je door je beperking geen mondkapje dragen? Vraag dan een brief of kaartje aan je begeleider. Laat ze daarin zetten dat jij een beperking hebt en zet het telefoonnummer van je begeleider erbij. Dan hoef je het niet steeds uit te leggen.

Het is belangrijk dat je goed weet hoe je een mondkapje moet gebruiken. Als hieronder op de blauwe knop drukt, krijg je uitleg over het gebruik van mondkapjes.

Klik hier voor een uitleg over het gebruik van mondkapjes.

Persconferentie overheid in eenvoudige taal

Klik hier voor de nieuwe landelijke regels.

Resultaten corona ervaringsonderzoek

In oktober 2020 heeft ASVZ aan cliënten en hun ouders/verwanten gevraagd wat zij vinden van de begeleiding van ASVZ tijdens de afgelopen coronaperiode. Wat is er goed gegaan? En wat kan beter? Klik hier voor de resultaten. Heb je vragen? Stel deze dan aan je begeleider.