Wil jij donor worden?

Op 1 juli is er een nieuwe wet over het doneren van organen en weefsels ingegaan. Dat is de donorwet. Deze wet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Wat betekent dit voor jou?

Donorregistratie

In jouw lichaam zitten organen. Zoals je hart, lever en nieren. Zonder deze organen kan je niet leven. Als je dood gaat, kunnen jouw organen zieke mensen helpen. Het geven van organen aan zieke mensen noemen we doneren. 

Ook met andere delen van je lichaam kan je zieke mensen helpen. Zoals je huid en ogen. Dat noemen we weefsels. Je kunt pas organen of weefsel doneren als je dood bent.

Je mag zelf zeggen of je jouw organen of weefsels wilt doneren als je dood bent. Dat kan je invullen in het donorregister. De overheid bewaart dan jouw keuze. Zodat het na jouw dood voor artsen en de mensen om je heen duidelijk is of jij jouw organen en weefsels wil doneren. 

Meer weten over donorregistratie? 

Bekijk dit filmpje van Steffie.

Donor.jpg
Thuis op de computer.jpg

Nieuwe donorwet

In de nieuwe donorwet staat dat organen en weefsels van mensen die in het donorregister geen keuze hebben ingevuld aan zieke mensen mogen worden gedoneerd. Er staat dan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie. Vul daarom altijd in het donorregister zelf je keuze in.

4 keuzes
In het donorregister kan je 4 keuzes maken:

- Ja, ik wil donor worden.
- Nee, ik wil geen donor worden.
- Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden.
- Ik wijs 1 persoon aan die beslist na mijn overlijden.

Je kunt jouw keuze altijd weer veranderen op:

www.donorregister.nl

Informatie: donor worden

Hieronder vind je informatie over donorregistratie. Je kunt de folder lezen en ook beluisteren. Lees of beluister ook het artikel uit het online bewonerstijdschrift van ASVZ.

Folder

Klik hier

Luisterbestand folder

Klik hier

Artikel bewonerstijdschrift

Klik hier

Praten over jouw keuze

Het is belangrijk dat je goed over jouw wensen nadenkt. Zodat je een keuze kan maken die goed voor jou voelt. Praat ook met familie, vrienden of je begeleider over jouw keuze.

Het nemen van een beslissing over het doneren van organen of weefsels is best lastig. Het is toch belangrijk om altijd een keuze in te vullen in het donorregister. Zo weten de artsen en de mensen om je heen zeker wat jij wilt. 

Praat ook over dit onderwerp met familie, vrienden of je begeleider. Zo ontdek je wat voor jou belangrijk is. En kan je een betere keuze maken. Kies altijd waar jij je goed bij voelt. 

Je kan jouw keuze nu al maken en die in het donorregister invullen. Weet je het nog niet? Dan krijg je in het najaar nog post van de overheid om je hieraan te helpen herinneren.

Praten.jpg

Wil je meer weten?

Wil je nog meer weten over het doneren van organen en weefsels?
Kijk dan op deze websites. Of praat met je familie of begeleider.