Begrijpelijke verkiezingen

Ben jij ook al bezig met de verkiezingen? Maar weet je nog niet op wie je moet stemmen? Dan vind je hier meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kan jij een goede keuze maken. Stem jij ook?

Verkiezingen: 16 maart 2022

Op woensdag 16 maart 2022 zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Ben jij 18 jaar of ouder? En ben je officieel Nederlands? Dan mag jij stemmen!  

Waarom is stemmen belangrijk? 
Jouw stem is belangrijk. Want met jouw stem kies je wie er in de gemeenteraad van jouw gemeente komt. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd waarom stemmen belangrijk is. 

Waar gaat de gemeente over?

De gemeenteraad beslist over regels en plannen in jouw gemeente. Een nieuw plan gaat alleen door als meer dan de helft van de raadsleden het goedvindt. De gemeenteraad beslist bijvoorbeeld over deze onderwerpen:

Misschien reis je wel eens met de bus naar de stad of naar familie. Of ga je liever op de fiets? De gemeente regelt dat er genoeg bushaltes zijn. En goede fietspaden. Sommige partijen vinden het belangrijk dat er veel ruimte is voor de auto. Wat vind jij?

De gemeente bepaalt wie naar de dagbesteding mag. Als je naar de dagbesteding wilt, kijkt de gemeente wat het beste bij jou past. Wil je graag werken of leren? Ook dan zoekt de gemeente samen met jou een goede plek.

De gemeente moet zorgen voor de veiligheid op straat. Bijvoorbeeld door camera’s op te hangen. Maar door die camera’s zijn mensen de hele tijd in beeld. Iedereen wordt dan in de gaten gehouden. Sommige partijen vinden dat niet goed voor de privacy.

Het stemmen bestaat uit acht stappen. 

 1. Je krijgt een stempas
 2. Kies een politieke partij
 3. Ga naar het stemlokaal
 4. Lever je stempas in
 5. Je krijgt een stembiljet
 6. Kleur 1 vakje rood
 7. Lever je stembiljet in
 8. Je hebt gestemd! 

Op wie ga ik stemmen?

Iedereen in de gemeenteraad hoort bij een politieke partij. Politieke partijen hebben ideeën voor jouw gemeente. Hoe meer stemmen een partij krijgt, hoe meer mensen uit die partij in de gemeenteraad komen. Kies de partij die het best bij jouw ideeën past. Maar hoe weet je wat de partijen willen? Hoe beslis je op wie je stemt? Hieronder een paar tips!

Gemeenteraadsverkiezingen

Steffie legt uit wat een gemeente is en hoe een gemeente wordt bestuurd. En wat gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Klik hier.

Gebruik een stemhulp

Op StemWijzer.nl geef je jouw mening over onderwerpen. Daarna zie je welke politieke partijen het vaak met jou eens zijn.

Klik hier.

Lees de verkiezingskrant

In de verkiezingskrant vind je meer informatie over de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Klik hier.

Hoe moet ik stemmen?

Het stemmen bestaat uit acht stappen. 

 1. Je krijgt een stempas
 2. Kies een politieke partij
 3. Ga naar het stemlokaal
 4. Lever je stempas in
 5. Je krijgt een stembiljet
 6. Kleur 1 vakje rood
 7. Lever je stembiljet in
 8. Je hebt gestemd! 
Meer weten over deze stappen? Klik hier
Verkiezingen 2021.png

Filmpjes

Hieronder vind je nog een aantal filmpjes over de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kun je woensdag 16 maart goed voorbereid gaan stemmen.

Meer weten over de gemeenteraadsverkiezingen?

Kijk op: www.stemjijook.nl