Het spreekuur is één keer per drie maanden. Annefloor doet dit als arts VG van ASVZ. Daphne vervangt haar bij afwezigheid. Meestal zijn de kinderen patiënten van de kinder- en jeugdpsychiaters van Sarr Autisme Rotterdam/Youz. Waarbij de kennis van de artsen VG nodig is voor een goede behandeling. Ook melden Annefloor en Daphne eigen cliënten aan. Om de expertise van de psychiatrie in te schakelen. Angst, trauma en depressie zijn psychiatrische problemen die vaak voorkomen bij deze kinderen en jongeren.
Belangrijkste resultaat
Annefloor: “Kinderen krijgen vaker een doorverwijzing naar de gehandicaptenzorg door deze samenwerking. Vooral als ze jongvolwassen worden. Dat is positief. Want ze kunnen door hun leeftijd dan niet meer terecht binnen de kinderpsychiatrie. Vaak vallen ze dan in een gat. Gevolg is soms jarenlang geen goede medische zorg. Het risico van een crisis wordt daarmee groter. Door dit spreekuur voorkomen we dat. Het leidt vaak tot een ‘warme overdracht’ van jongeren naar de gehandicaptenzorg. Dat is voor mij het belangrijkste resultaat.”
Hokje
Het spreekuur is een initiatief van kinder- en jeugdpsychiater Wietske Ester van Sarr Autisme Rotterdam/Youz. “Wietske vroeg mij om samen met haar een combinatiepoli op te zetten in 2017,” vertelt Daphne. “Toen werkte ik nog bij Zuidwester. We hebben ASVZ erbij gevraagd zodat we zorg konden leveren aan cliënten uit de hele regio. Wietske wil meer doen voor de doelgroep kinderen met een autisme én een verstandelijke beperking. Het is haar drive om geïntegreerde zorg te leveren. Niet vanuit één hokje werken.”
Onderzoek
Dat de samenwerking veel oplevert, blijkt ook uit een onderzoek van de dossiers van 29 jongeren die op het spreekuur kwamen sinds 2018. Dit onderzoek werd gedaan door Willemijn Idema, kinder- en jeugdpsychiater in opleiding. Binnen drie jaar waren al deze jongeren doorverwezen naar een arts VG. Dit onderzoek is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie.
Lichamelijke oorzaken
De samenwerking zorgt voor meer kennis voor iedereen. Annefloor: “Kinder- en jeugdpsychiaters missen kennis op het moment dat een kind een verstandelijke beperking heeft. Deze kinderen uiten klachten anders. Wij kijken ook meer naar lichamelijke oorzaken van het gedrag. Een psychiater houdt dat ook wel in de gaten, maar die luistert niet naar iemands buik. En laat ook geen ontlastingslijst invullen om te kijken of obstipatie de oorzaak zijn van veranderingen in het gedrag.”
Gezinssituatie
Daphne: “Wij zijn meer gewend om behandelingen te geven zonder medicijnen. Goed aansluiten op wat iemand kan. Een passende dagbesteding. Dat zien wij ook als behandeling en oplossing. Daar weten de psychiaters minder van. En van de psychiaters leren wij dat ook de gezinssituatie belangrijk is. Spanningen bij de ouders kunnen invloed hebben op het gedrag van het kind. Zij kunnen dat heel goed blootleggen en vervolgens de ouders doorverwijzen. Zodat je een ontspannener en rustiger thuissituatie krijgt. Dat is een competentie van de kinderpsychiatrie.”
"Het spreekuur leidt vaak tot een ‘warme overdracht’ van jongeren naar de gehandicaptenzorg. Dat is voor mij het belangrijkste resultaat.”
- Annefloor Mulder (arts VG bij ASVZ)Kennispodium
Annefloor: “Het meedenken met elkaar en het uitwisselen van kennis is heel mooi. Dat doen we in een multidisciplinair overleg over casuïstiek. Samen met de spreekuren zijn dit nu een echt kennispodium geworden. Daarmee maken we de zorg voor deze kinderen en jongeren beter.”