Bewegingsagogie

ASVZ vindt het belangrijk dat cliënten gezond leven. Daarom hebben we een afdeling Bewegingsagogie.

Meer weten?

0184 - 49 12 42

Gezond leven

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend om te sporten. Omdat ASVZ het belangrijk vindt dat cliënten gezond leven, hebben we een afdeling Bewegingsagogie. Hun doel is om de gezondheid en het welzijn van cliënten te bevorderen. Hierbij richt de afdeling zich op groei en ontwikkeling op motorisch, sociaal-emotioneel en cognitief gebied.

Bewegingagogie_zwembad.png

Bewegingsactiviteiten

Een cliënt kan kiezen uit een breed aanbod van sport- en bewegingsactiviteiten. Dit altijd op het eigen niveau. Een cliënt kan alleen bewegen of samen met andere cliënten. Dat kan onder andere in het zwembad, de sportzaal, de fitnessruimte of op andere locaties. De bewegingsagogen bieden binnen deze activiteiten een deskundig bewegingsprogramma aan, afgestemd op de wensen en behoeften van de individuele cliënt.

De afdeling Bewegingsagogie volgt ook de sporttrends op de voet. Zo ontstaan er steeds nieuwe bewegingsactiviteiten. Zoals aquafloating, boksen, PoleFit en CrossFit.

Samenwerking

De afdeling Bewegingsagogie werkt samen met andere disciplines binnen ASVZ, zoals een diëtist, fysiotherapeut, orthopedagoog en arts. Zo sluiten we zo goed mogelijk aan bij de cliënt en bieden we écht bewegen op maat aan. Gezond eten en bewegen zijn immers heel belangrijk voor de gezondheid, het humeur en het zelfvertrouwen. 

We gaan hierbij uit van de persoonlijke wensen en behoeften van de cliënten. Dat doen we door te luisteren en ons in te leven. Alleen met een goed beeld voor ogen, kunnen we de juiste ondersteuning bieden, zodat elke mogelijkheid tot bewegen optimaal benut wordt.

QR-speurtocht: samen bewegen

Op locatie Vincentius in Udenhout heeft de afdeling Bewegingsagogie een QR-speurtocht bedacht. Met elke keer een wisselend thema. Dit keer is het thema: Olympische Spelen. Op het terrein liggen 10 tegels verstopt met daarop een QR-code. De cliënten en begeleiders scannen de QR-code en krijgen een opdracht op hun eigen niveau. Zo zijn ze samen in beweging én leren ze over de sporten van de Olympische Spelen. Benieuwd? In deze vlog loopt bewegingsagoog Anoek samen met een aantal cliënten de speurtocht. Veel kijkplezier!