Eureka

Eureka is het expertisecentrum van ASVZ op het gebied van zorgtechnologie. Eureka kijkt en onderzoekt welke technologische toepassingen helpen om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren.

Beeldzorg_Eureka.jpg

Behoeften en kennis bundelen

‘Zorgtechnologie is geen doel op zich. Het gaat erom dat het mensen helpt om prettig en betekenisvol te leven’.

Eureka bundelt behoeften en kennis, verzorgt demonstraties en ondersteunt bij de toepassing van het materiaal. Dit doet het team niet vanachter een bureau, maar actief samen met cliënten, medewerkers, ouders/verwanten en betrokkenen.

Mark Vervuurt, GZ psycholoog en projectleider eHealth bij ASVZ: “Cliënten hebben het recht op alle mogelijkheden die hun leven betekenisvoller of prettiger maken. Dat kan ook zorgtechnologie zijn. Een cliënt vertelde bijvoorbeeld dat hij heel blij is met beeldzorg, omdat hij hierdoor zijn verhaal altijd kwijt kan als het nodig is. Een mooie ontwikkeling!”.

Uitleenservice

Er zijn tegenwoordig veel moderne, technische hulpmiddelen in de zorg. Zoals robots of smartwatches. Eureka onderzoekt en test zorgtechnologische toepassingen en houdt ontwikkelingen in de sector scherp in de gaten. Momenteel heeft Eureka in de uitleenservice ruim 100 unieke, innovatieve hulpmiddelen in het beheer. Populair zijn de robotkat, de belevenistafel en de Kojo (een beeldscherm bestuurbaar met de ogen). De uitleenservice is een perfecte manier om cliënten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met nieuwe innovaties. De ervaringen met de hulpmiddelen en het effect worden verzameld om een nog beter advies te kunnen geven.

Robotkat.jpg

Bekijk de innovatieve hulpmiddelen van Eureka op:

de Eureka Uitleensite

Projecten, onderzoeken en richtlijnen

Daarnaast begeleidt Eureka projecten en onderzoeken. De grootste uitdaging is om toepassingen echt te laten landen. Zodat de zorg voor én het welzijn van de cliënt er ook op de langere termijn baat bij heeft. Daar hoort goede monitoring, onderzoek en richtlijnontwikkeling bij, zodat zorgtechnologie in de dagelijkse werkwijze van begeleiders en behandelaars is ingebed.

horloge-innovatie-met-witruimte.png

Smartwatch geeft Patrick rust

Patrick heeft een licht verstandelijke beperking en woont bij ASVZ. Hij doet al best veel zelfstandig en geniet hier ook volop van. Hij vindt het wel lastig om het overzicht te houden op een dag. In overleg met Eureka heeft hij een maand lang een smartwatch getest. Op de smartwacht kan Patrick niet alleen de tijd zien, maar dit horloge doet nog veel meer. De smartwatch is gekoppeld aan een telefoon en geeft met een trilling herinneringen aan. Patrick heeft geen maand nodig gehad om de smartwatch te testen, want hij was zo enthousiast dat hij er zelf één heeft gekocht. De smartwacht geeft Patrick veel rust en hij hoeft ook niet meer zo vaak aan zijn begeleiders te vragen wanneer hij een afspraak heeft. Dit moest hij zonder smartwacht regelmatig doen, ongeveer 30 keer per dag.

Demonstratie op de groep

Ria is een begeleidster op een dagbestedingsgroep. Het niveau van de cliënten binnen de groep is uiteenlopend. Ria wil graag activerend materiaal aanbieden, maar weet niet zo goed wat er mogelijk is en hoe de verschillende middelen toegepast kunnen worden. Er wordt een afspraak gemaakt met Eureka voor een demonstratie op de groep. Op deze manier kunnen cliënten direct verschillende middelen uitproberen.

Demonstratie_Eureka.jpg
Informatieschermen_Eureka.png

Informatieschermen op woningen

Op meerdere woningen van ASVZ hangen informatieschermen. Deze schermen geven hoofdzakelijk informatie over de dag en de invulling hiervan. Het team van Eureka kijkt per woning samen met de bewoners en medewerkers welke informatie relevant is om op het informatiescherm te laten zien. Op elke woning is te zien welke medewerkers er werken en wanneer. Dit kan bijvoorbeeld aangevuld worden met wat er 's avonds gegeten wordt, welke bewoners welke taken hebben, het weerbericht en het plaatselijke nieuws.

Contact opnemen met Eureka

Team Eureka

0184 - 49 12 00

Mark Vervuurt

06 - 12 97 82 25

Thea Braun

06 - 30 97 77 67

Tanja Dekker

06 - 51 85 06 41

Benjamin van Tienhoven

06 - 20 60 46 11