Mediawijsheid

Zit jij weleens op internet? Bijvoorbeeld op een computer, tablet of smartphone. Bijvoorbeeld om informatie op te zoeken of te gamen? En gebruik jij social media? Zoals YouTube, Facebook of WhatsApp?

Jongen met bril (vierkant)

Mediawijsheid binnen ASVZ

We maken inmiddels (bijna) allemaal op een manier gebruik van internet en social media. Bijvoorbeeld om informatie op te zoeken of om contact te hebben met andere mensen. Dat is leuk, maar soms ook lastig. Om zowel cliënten als medewerkers te ondersteunen in het omgaan met internet en sociale media hebben we diverse materialen ontwikkeld om met elkaar het gesprek aan te kunnen gaan over de voor- en nadelen. Medewerker en cliënt leren tijdens zo’n gesprek van elkaar.

Internet, Televisie, Telefoon voor cliënten.

ASVZ vindt het belangrijk dat cliënten ook digitaal mee kunnen blijven doen. Daarom biedt ASVZ de mogelijkheid om een eigen pakket (internet, televisie en telefonie) samen te stellen dat het beste bij jou en je persoonlijke wensen past. Wil je hier meer over weten? Informeer bij je contactpersoon van ASVZ.

leuk en minder leuk op internet.JPG

Filmpje Leuk en minder leuk op internet

ASVZ heeft een filmpje ontwikkeld om met elkaar in gesprek te kunnen gaan over wat leuk en minder leuk is op internet. Zit jij weleens op internet? Bijvoorbeeld op een computer, tablet of smartphone. Bijvoorbeeld om informatie op te zoeken of te gamen? En gebruik jij social media? Zoals YouTube, Facebook of WhatsApp? In dit filmpje leggen we uit wat je op internet kunt doen. En wat je kunt doen als er op internet iets gebeurt dat niet leuk is.

Filmpje Leuk en minder leuk op internet
Multimediaal bordspel Mediajungle_ASVZ-Reik-Alliade.jpg

Mediajungle

Mediajungle is een bordspel in combinatie met een (web)app die helpt de dialoog over mediagebruik op een natuurlijke, speelse wijze op gang te brengen. De spelers gaan met elkaar in gesprek over mediagebruik, selfies en fun, maar ook over sexting, gamen en online pesten.

Voor wie?
Het spel kan gespeeld worden op scholen, activiteitencentra en in workshops en is voor iedereen van jong tot oud(er).

Uitleg van het spel:

Meer informatie en bestellen van bordspel Mediajungle
ABCDate.jpg

ABCDate

Cliënten van ASVZ kunnen vanaf het najaar van 2019 gebruikmaken van ABCDate. ABCDate is een veilige, landelijke website speciaal gemaakt voor mensen van 18 jaar of ouder met een verstandelijke beperking. Alleen cliënten van zorginstellingen kunnen hieraan meedoen. Op de website kunnen zij met mensen van eigen of andere zorginstanties chatten en in contact komen. Ze kunnen op de website op zoek gaan naar een vriendschap, maatje of een relatie. ABCDate organiseert ook speciale ABCDate avonden bij zorgorganisaties door het hele land. Daar kunnen de ABCDate deelnemers heen gaan voor een gezellig avondje uit. Maar ze kunnen er ook iemand ontmoeten die ze op de website hebben leren kennen. Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar ABCdate@asvz.nl

Special Media Awards

Op zaterdag 9 november 2019 zijn tijdens de Week van de Mediawijsheid voor de eerste keer de Special Media Awards uitgereikt. De beste mediamakers met een verstandelijke beperking konden hiervoor hun werk inzenden.

De jury heeft uit ruim 80 inzendingen de 23 genomineerden gekozen en ingedeeld in 7 categorieën. Ook twee cliënten van ASVZ zijn genomineerd: Claudia Vlogs in de categorie Beste YouTuber en Rianne Vlogs in de categorie Beste Vlog.

Awards gemaakt door ASVZ
De cliënten van werkplaats Groenstraat in Tilburg hebben de mooie awards ontworpen en gemaakt. Alle genomineerden gingen op de feestavond naar huis met de kleine versie. En de winnaars per categorie kregen allemaal de grote versie.

Bekijk de sfeerimpressie van de uitreiking van de Special Media Awards

img-20190402-wa0000.jpg

Jan van der Kruis Innovatieprijs voor Mediajungle

Het multimediale bordspel over social media heeft de Jan van der Kruis Innovatieprijs gewonnen. Deze prijs stimuleert en waardeert innovaties die ondersteund zijn door kwalitatief onderzoek. Daarnaast moet het innovatieve karakter en de meerwaarde voor mensen met een beperking duidelijk en helder zijn. De prijs werd uitgereikt op het congres van de academische werkplaats leven met een verstandelijke beperking. De jury roemt het innovatie karakter van het spel: ‘het spel draagt bij aan een maatschappelijk relevant en actueel thema waar nog weinig voor ontwikkeld is’.

Juryrapport

In het jury rapport staat: ‘de omgang met sociale media is een zeer actueel en levend thema dat vele jongeren, hun naasten en begeleiders raakt. Op dit gebied is nog weinig ondersteuning beschikbaar in de praktijk. Het herkennen en willen opvullen van deze leemte biedt ruimt voor innovatie. De opzet van het spel is origineel, maakt gebruik van blended learning en het spel is bovendien uitermate goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk. De jury juicht het bovendien zeer toe dat mensen met een verstandelijke beperking zelf hebben meegedacht in de ontwikkeling van het product.’

Multimediaal

Mediajungle is ontwikkeld door zorginstellingen Alliade (Reik) en ASVZ. Het is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes en doe- en discussieopdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot gameverslaving, online pesten en sexting. Zowel de leuke als minder leuke kanten van online media komen aan bod. Kletsen over media is leuk en leerzaam, maar de Mediajungle is ook een échte game om te winnen.