Mediawijsheid

Zit jij weleens op internet? Bijvoorbeeld op je mobiel, computer, tablet of PlayStation. En gebruik jij sociale media? Zoals Facebook, TikTok, Instagram, WhatsApp of YouTube. Hoe kunnen we samen mediawijzer worden?

social media.png

Mediawijsheid binnen ASVZ

We maken (bijna) allemaal op een manier gebruik van internet en sociale media. Bijvoorbeeld om informatie op te zoeken, te gamen, filmpjes te bekijken of om contact te hebben met andere mensen. Leuk, maar soms ook lastig. 

Om zowel cliënten als medewerkers te ondersteunen in het omgaan met internet en sociale media hebben we diverse materialen ontwikkeld om met elkaar het gesprek aan te kunnen gaan over de voor- en nadelen. Tijdens zo'n gesprek leren cliënten en medewerkers altijd veel van elkaar. 

Meer weten?

Lees de folder: Gebruik jij internet?

Wat staat er op deze pagina?

Je vindt op deze pagina informatie over de volgende onderwerpen:

Informatie: internet en sociale media

Hieronder vind je informatie over internet en sociale media. Je kunt de folder lezen en ook beluisteren. We hebben ook een filmpje gemaakt die je kunt bekijken.

Download

Luisterbestand folder

Internet, Televisie, Telefoon

ASVZ vindt het belangrijk dat cliënten ook digitaal mee kunnen blijven doen. Daarom biedt ASVZ de mogelijkheid om een eigen pakket (internet, televisie en telefonie) samen te stellen dat het beste bij jou en je persoonlijke wensen past. Wil je hier meer over weten? Informeer bij je contactpersoon van ASVZ.

Actueel

ASVZ vindt het belangrijk om jou goed te informeren over alles wat te maken heeft met mediawijsheid. Er zijn regelmatig nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld sociale media en internet. Hieronder vind je informatie die voor jou belangrijk is en goed om te weten.

Hoe goed ben jij op de hoogte over mediawijsheid? In het bewonerstijdschrift van ASVZ staan belangrijke woorden over mediawijsheid op een rij.

Anke is coach educatie bij ASVZ en heeft dit ABC samen met cliënten gemaakt. Ben jij bekend met de woorden uit dit ABC? Of kan je woorden toevoegen? Praat erover met je begeleider en huisgenoten. Zo leren jullie samen over mediawijsheid!

Klik hier om dit ABC te downloaden. 

Verzonnen berichten, bewerkte video’s en cijfers die te mooi lijken om waar te zijn. Vraag jij je weleens af of iets echt zo is? De website www.isdatechtzo.nl helpt je om zelf op onderzoek uit te gaan. Je leert hoe je kunt checken of een bericht betrouwbaar is.

En waarom mensen nepnieuws eigenlijk delen. Ook vind je er uitlegvideo’s over hoe algoritmes en deepfakes werken. Zo blijf jij de baas over je eigen mening.

Ga snel naar www.isdatechtzo.nl. #isdatechtzo

isdatechtzo.nl is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

Het gebeurt regelmatig dat je online, op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of TikTok, gemene opmerkingen over uiterlijk, cultuur of homo’s voorbij ziet komen. Dit noemen we ook wel haat-comments. Veel jongeren weten niet wat ze tegen deze haat-comments kunnen doen. Daarom is de campagne #datmeenjeniet van start gegaan. 

Wanneer gebruik je #datmeenjeniet?
Als je online een gemene opmerking leest, kan je de hashtag #datmeenjeniet gebruiken. Als we dit allemaal doen, wordt het misschien normaler om online iets te zeggen over kwetsende opmerkingen. Zodat de mensen die deze gemene opmerkingen maken, gaan nadenken over hun woorden. En nog belangrijker: dat zij het niet meer doen. Doe jij mee?

Wil je meer weten? 
Bekijk dit filmpje van het Jeugdjournaal alleen of samen met je huisgenoten en begeleider. Ontvang jij online ook wel eens gemene opmerkingen? Bespreek samen met je begeleider hoe je hier het beste op kan reageren. 

Je hebt er misschien iets over gehoord. Of het voorbij zien komen op Instagram. De Blue Whale Challenge. Het is belangrijk dat je weet dat het nep is.

Hoe werkt de Blue Whale Challenge?
Bij de Blue Whale Challenge moet je in 50 dagen 50 opdrachten doen. Deze opdrachten worden steeds moeilijker en gevaarlijker. Je krijgt meestal via Instagram een bericht om mee te doen aan de challenge. Of een account vraagt of je een spelletje wil spelen. Bij de Blue Whale Challenge wordt gedreigd dat je telefoon gehackt wordt. Of dat er andere erge dingen gebeuren als je niet mee doet met de challenge.

Het is nep!
Het is belangrijk dat je weet dat de Blue Whale Challenge nep is. En dat ook de accounts nep zijn. Je hoeft de challenge dus niet te doen. De persoon die jou berichtjes stuurt, probeert jou alleen maar bang te maken. Maar je hoeft niet bang te zijn. De dingen waarmee gedreigd wordt gebeuren niet. Ze zeggen soms ook dat ze jouw gegevens hebben (zoals bijvoorbeeld je adres). Dit is niet waar. Als jij geen persoonlijke informatie geeft, kunnen zij hier ook niet achter komen.

Wat moet ik doen als ik een bericht krijg?
Krijg je een bericht van een account:
• reageer dan niet en blokkeer of rapporteer het account.
• en ben je aan de challenge begonnen? Dan kan je altijd stoppen, dan gebeurt er niets.
• praat met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een huisgenoot of je begeleider.

Filmpje Jeugdjournaal
Het Jeugdjournaal heeft een filmpje gemaakt over de Blue Whale Challenge. Bekijk deze alleen of samen met je huisgenoten en begeleider. Heb je vragen over de Blue Whale Challenge? Stel deze dan aan je begeleider.

Mensen ontmoeten met ABCDate

Cliënten van ASVZ kunnen gebruikmaken van ABCDate. ABCDate is een website of app voor mensen van 18 jaar of ouder met een verstandelijke beperking die wonen bij een zorginstelling. Ze kunnen op zoek gaan naar een vriendschap, maatje of een relatie. ABCDate organiseert ook speciale avonden bij zorginstellingen door het hele land. Daar kunnen cliënten heen gaan voor een gezellig avondje uit. Maar ze kunnen er ook iemand ontmoeten die ze op de website of in de app hebben leren kennen. Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar abcdate@asvz.nl. Daarnaast staan op het YouTube-kanaal van ABCDate veel leuke filmpjes met tips en antwoorden op vragen.

Bekijk de website van ABCDate
ABCDate.jpg
GoOV-app.jpg

GoOV-app

Ga jij met de trein naar je dagbesteding? Of naar je familie? En wil je graag zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan is de GoOV-app misschien wel iets voor jou. 

GoOV is een app die je op je mobiele telefoon kan gebruiken. De app helpt je om zelfstandig en veilig met het openbaar vervoer te reizen. Hierdoor kan je alleen reizen. Je hebt geen taxi meer nodig. De GoOV-app werkt makkelijk. 

Meer weten?

Lees het artikel uit het bewonerstijdschrift

Mediajungle!

In gesprek gaan over (sociale) mediagebruik is erg belangrijk. Speel het bordspel Mediajungle! in combinatie met de web-app met je huisgenoten en begeleiders. En ontdek aan de hand van vragen, filmpjes en opdrachten meer over elkaars (sociale) mediagebruik. Wat kijk jij op YouTube? Welke filter gebruik jij het meest op Snapchat? Wat doe je bij online pesten? Speel je FIFA, Fortnite of Candy Crush? Mediajungle! is vooral leuk én leerzaam. 

Meer weten?

Bekijk de website van Mediajungle
Game avond.jpg
selfie.jpg

Special Media Awards

De Special Media Awards (SMA) is een wedstrijd voor de beste mediamakers met een verstandelijke beperking. Zij kunnen hiervoor verschillende media inzenden. Zoals een vlog, TikTok-account, radioprogramma of podcast. 

Ben jij, of ken jij, iemand die kans wil maken op één van de mooie awards? Stuur dan je inzending in tussen 1 september en 1 oktober via het formulier op de website: Dit jaar hoef je geen categorie te kiezen. De vakjury kiest de categorieën na het kijken van alle inzendingen. De feestelijke uitreiking is op 5 november.

Klik hier voor de website van de SMA.

ASVZ vlogt: gamen

Fifa, GTA, Mario, Fortnite: allemaal games. Anke, mediacoach bij ASVZ, is benieuwd waarom gamen zo populair is. Ze gaat samen met bewoner Abdie op zoek naar het antwoord. Kijk je mee? 

Agenda

ASVZ organiseert regelmatig activiteiten die een link hebben met mediawijsheid. Kijk snel of er een leuke activiteit voor jou tussen zit! Wil je meer informatie? Klik dan op het blok.