Kom eens een kopje koffie drinken

Ook vrijwilliger worden?

0184-491200

Vrijwilligerswerk bij ASVZ

‘Kom eens een kopje koffie drinken.’ Dat zeg ik altijd tegen mensen als ze vragen of het wat voor ze is, vrijwilligerswerk.
Je komt er namelijk pas achter als je een keertje ziet wat we hier doen. Met een beetje geluk zie je dan ook meteen wat de lol ervan is. Ik help hier bij een afdeling met zes oudere mensen. Ze hebben een verstandelijke beperking. Als je denkt dat dat raar of naar is moet je zeker een kopje koffie komen drinken. Natuurlijk, je praat niet met elkaar zo als jij en ik, je moet begrijpen wat je wel en niet kunt bespreken. Maar dat betekent zeker niet dat de gesprekjes en het contact niet waardevol zijn. Dat zijn ze juist wel. Je ziet echt meteen hoe fijn ze het vinden om aandacht te krijgen, hoe leuk ze het vinden om je te zien. Hun reacties zijn directer, eerlijker en dat geeft enorme voldoening. Natuurlijk moest ik wennen in het begin, ik dacht ook dat het heel zwaar werk zou zijn. Maar als je ziet wat je al met een paar uurtjes in de week kunt doen, hoe belangrijk je kunt zijn, dan weet je waar je het voor doet.

IMG_7457.jpeg

Doen waar je goed in bent

Als vrijwilliger bij ASVZ krijg je alle ruimte om zelf te doen waar je goed in bent. Sommige mensen houden van knutselen, dan gaan ze dat doen met de bewoners, een ander kookt graag, die helpt dan daar bij. De een zingt een liedje, de ander doet een spelletje of leest voor. Je maakt een praatje over hun familie of je eigen familie, je laat foto’s zien, of een filmpje. De tijd vliegt om en je hebt echt enorm veel plezier met elkaar. Je helpt ook gewoon door er te zijn. Als de professionele krachten bewoners wassen of naar bed brengen is het heel fijn als er iemand in de gezamenlijke ruimte zit met de anderen. Als er iets gebeurt hoef ik niet meteen in te grijpen, maar ik kan er dan wel voor zorgen dat er snel iemand komt.

We doen ook leuke activiteiten buiten de deur en daar kan je altijd goed een paar extra handen bij gebruiken. De cliënten mogen zelf kiezen wat ze willen doen. Wandelen, naar een kerstshow, naar de Efteling, naar het strand van Scheveningen. ASVZ probeert dat dan voor ze te regelen. Alleen, er was laatst iemand die naar Afrika wilde, dat is ietsje te ver weg… Ik hoop dat de Beekse Bergen een goed alternatief zijn.

Weet je wat het is? De mensen zitten hier lang en zien vaak dezelfde gezichten, voor hen is het heerlijk om weer eens een nieuw iemand te zien. Zoals ik al zei: kom gewoon een keertje langs, dan zie je snel genoeg of het wat voor je is. Zwaar werk is het niet, maar je moet er wel liefde en je gevoel bij gebruiken. Het gekke is, het kost wat energie, maar het geeft ook een hoop energie. Ik kom hier altijd fit en voldaan vandaan.