Hoogvlieger uit Hoogvliet

Ook vrijwilliger worden?

0184-491200

Vrijwilligerswerk bij ASVZ

In de metro bij Hoogvliet zie je vlak voordat je onder de Oude Maas verdwijnt links het centrum voor dagbesteding van de ASVZ. Als we daar aankomen is vrijwilliger Theo van der Donk bij de tuin aan het werk. Samen met een begeleidster helpen ze een aantal mannen met een beperking die de binnenplaats aan het schoonvegen zijn. ‘Het is hier nogal een bende met al die bladeren en volgende week komen de kerstbomen dus dan moet het er wel een beetje toonbaar uitzien,’ zegt Theo. ‘Het verkopen van kerstbomen is een van de hoogtepunten van het jaar. Vroeger verkochten we er echt heel veel, nu heb je aan alle kanten concurrentie. Bij Ikea heb je al een boom voor een piek. Maar veel mensen kopen toch hier om ons te steunen.’

_MG_3512.jpeg

Hoogvlieter van het jaar

Theo is al meer dan twintig jaar vrijwilliger, hij is dit jaar dan ook volkomen terecht genomineerd voor ‘Hoogvlieter van het Jaar’.

‘Mijn vader deed hier al vrijwilligerswerk. Ik ging dan wel eens mee en zag hoe leuk dat was. Zo raakte ik er bij betrokken. Ik doe vooral het transport. Met een ploeg mannen doen we onder meer de boodschappen voor bewoners van verschillende huizen van ASVZ. Meestal lopen we naar de supermarkten… heb je meteen een gezonde wandeling. Sommige mensen zijn hier vijf dagen in de week, anderen wat minder. Er gebeurt hier nog veel meer waarbij we wel een extra paar handen kunnen gebruiken. We doen de was voor een school hier vlakbij. En verderop in de gang is een hele zaal voor creatievelingen. Ze maken vaak dingen die met het seizoen te maken hebben. Nu zijn ze bezig met raamversiering voor de kerstdagen. Het ziet er echt heel sfeervol uit. Het leuke van vrijwilligerswerk vind ik dat je een band met de mensen krijgt. En we hebben natuurlijk een hoop lol met elkaar. Het zou leuk zijn als mensen die niet meer hoeven te werken zich opgeven. Als je tijd over hebt is dit een fantastische tijdbesteding.