De woning
De woning is verdeeld in drie groepen die verticaal verdeeld zijn. Elke groep heeft zijn eigen voordeur.
Bij groep 2 is een lift aanwezig voor alle bewoners die daar behoefte aan hebben. Elke groep heeft een eigen achtertuin. Hier kan je lekker buiten zitten en is het gezellig aangekleed met door bewoners gekozen planten en versiering. Iedere bewoner heeft zijn eigen appartement. Deze bestaat uit een woon-slaapkamer en uit een badkamerruimte met douche, wastafel en toilet.
De Huik ligt in de wijk Plaswijk, middenin een woonwijk en maakt daar gebruik van alle faciliteiten die daarbij horen. Neem het winkelcentrum waar we onze boodschappen doen, koffie drinken en naar de kapper gaan. De huisarts en de tandarts zitten ook op fietsafstand. Er zijn twee bushaltes in de buurt die directe verbinding hebben naar het station Gouda. Er is veel contact met de buren. Zo zijn wij ook betrokken bij de opfris dag van de wijk. En ook met andere woningen van ASVZ in de buurt. De bewoners van de verschillende woningen kennen elkaar vaak door activiteiten van de Klup.
Begeleiding
De huik is een ouder wordende woning. Elke groep heeft zijn eigen identiteit en vergt zijn eigen manier van begeleiden. Werken met ouder wordende bewoners betekent veel algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en soms verpleegkundige handelingen die moeten gebeuren. Daarnaast gebruiken de bewoners veel hulpmiddelen die hen ondersteunen bij het dagelijks leven.
Alle bewoners hebben behoefte aan begeleiding in een groep. En de directe aanwezigheid van een betrouwbare ander (begeleider) om zich veilig te voelen. Ze kunnen zich uiteraard ook terugtrekken in het eigen appartement. Als begeleider zorg je ervoor dat de bewoners een zo normaal mogelijk leven ervaren.
Op de Huik werken we in team. Wel verdeeld in subteams om zo op de verschillende groepen te zorgen voor continuïteit voor bewoners. Het team bestaat uit 17 personen, persoonlijk begeleiders, begeleiders, leerlingen, stagiaires en een meewerkend teamleider. Ook hebben we hulp van vrijwilligers. Een aantal bewoners heeft een eigen vrijwilliger waarmee ze verschillende uitjes doen. Fietsen op de duo-fiets, samen winkelen of naar de geitenboerderij in de buurt.
Er zijn verschillende diensten. Vroege, late en slaapdiensten. Hierdoor kunnen wij 24-uurs zorg bieden. Door de vergrote behoefte aan nabijheid van onze bewoners, is er meestal één begeleider per groep aanwezig gedurende de dag. De woondiensten en dagdiensten worden gedraaid door één team.
Ons doel als begeleiders? We gaan samen voor 100 % en het gewone leven ervaren. De begeleiders zetten de cliënt in zijn/haar kracht en vullen aan waar nodig.
Dagbesteding
Op twee groepen krijgen de bewoners dagbesteding op de woning. Voor ouder wordende bewoners is het soms niet meer mogelijk of wenselijk om dagbesteding op een andere locatie te doen. Vanuit de Huik creëren we een zinvolle daginvulling. Activiteiten variëren van beweeg/sport en spelactiviteiten, kook/bak activiteiten en creatieve activiteiten. Dit schema is elke week hetzelfde. Andere bewoners hebben buitenshuis werk of dagbesteding.