Spreekuur Diagnostiek & Behandeling
Diagnostiek & Behandeling (D&B) heeft een telefonisch spreekuur. Je kunt maandagochtend en woensdagochtend van 9.00 uur tot 10.00 uur bellen. Het telefoonnummer is 06 - 13 46 98 27.
Onderzoek en diagnose
Bij alle vragen over de begeleiding of behandeling van iemand met een verstandelijke beperking is het essentieel te weten wat zijn behoefte is. Hoe komt de omgeving tegemoet aan die behoefte en wat kan daaraan verbeterd worden? Vervolgens is het belangrijk om erachter te komen wat voor de cliënt op langere termijn een wens is. Welk perspectief heeft de cliënt? Welke ondersteuning is nodig bij het ontwikkelen van zijn mogelijkheden? En vooral: welke stappen moeten er gezet worden om de gewenste doelen te bereiken?
Een orthopedagoog heeft veel kennis van opvoedings-, begeleidings- en behandelingswijzen die kunnen bijdragen aan het algehele gevoel van welbevinden. De orthopedagoog is betrokken bij de beeldvorming van cliënten. Hij/zij is aanwezig bij het bespreken van het Individueel Plan.
Regioteams Diagnostiek en Behandeling
De regioteams werken multidisciplinair: GZ-psychologen, orthopedagogen, psychologisch assistenten, AVG-artsen, vaktherapeuten en gesprekstherapeuten werken nauw met elkaar samen. We luisteren goed naar de vraag en gaan actief uit van het perspectief en kracht van de cliënt en zijn (professionele en familie-) systeem. In samenspraak komen de expertise van de professionals en de inzichten en mogelijkheden van de cliënt en zijn systeem het beste tot hun recht.
Kortdurende behandeling
Bij veel hulpvragen volstaat een kortdurend behandeltraject. De trajecten richten zich op het versterken en inzetten van de kracht en oplossingen die de cliënt en zijn sociale netwerk zelf in huis hebben. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van vraagverheldering, beeldvorming/diagnostiek en therapeutische interventies. Denk hierbij aan oplossingsgerichte behandeling of specifieke therapie.
De ervaring leert dat kortdurende trajecten bestaan uit gemiddeld vijf sessies.